Interieur

Winnende ontwerpen Interieur Design Awards 2012

Winnende ontwerpen Interieur Design Awards 2012
Een woning met een vervormbare wand. Een houten stoel die met de zwaartekracht speelt. Metalen lijnen die de contouren vormen van een serie vazen. De winnaars van de Interieur Design Awards 2012 verbazen niet alleen door hun vernuft en precisie, maar ook door de beleving die ze aan het ontwerp geven. Binnen de categorie Space koos de jury voor het Japanse creatieve bureau Sandwich en hun ‘Deformable Wall’, binnen de categorie Object overtuigde de Finse Elisa Honkanen met haar houten stoel ‘Purist’. De laureaten krijgen hun prijs uitgereikt op de 23e INTERIEUR 2012, waar de winnende ideeën ook worden getoond.

De Interieur Design Awards bewijzen zich steevast als internationale springplank voor jong talent. Niet alleen wordt het ontwerp aan de blik van een professionele jury getoetst, de kans is ook groot om door een professioneel bezoekerspubliek te worden ontdekt. De vernieuwde editie van de Interieur Design Awards 2012 heeft twee categorieën: ‘Object’ en ‘Space’, met aandacht voor de ruimte an sich, bij een woonomgeving van maximaal 30 m2.

Dat de Interieur Design Awards internationaal weerklank vinden, mag duidelijk zijn: er waren dit jaar 241 inschrijvingen uit 33 landen – van Rusland, Nieuw-Zeeland en de Scandinavische landen tot Japan, Colombia en Nigeria. Een internationale jury boog zich over de vele inzendingen: journalist Felix Burrichter, kunstenaar Jan De Cock, grafisch ontwerpster Sara De Bondt, sheikh Majed Al-Sabah, Torafu-architecten uit Japan en ontwerpers Tomas Alonso, Oskar Zieta en Bruno Vermeersch.

Over beide categorieën waren de juryleden het unaniem eens. De inschrijvingen waren dit jaar van een hoog niveau, mooi afgewerkt ook. Opvallend: het ontbrak soms aan zotte, creatieve ideeën, een gevolg van het economische klimaat? Anderzijds scoorden de inschrijvingen uit verschillende Aziatische landen door hun eenvoud en krachtige presentatie.

Winnaar in de categorie Space is het Japanse creatieve platform Sandwich dat samenwerkte met de Zwitserse blue architects. Alle aandacht gaat vaak naar de objecten die in huis worden verzameld en uitgestald. Maar wat met de muren waartussen we wonen? Hun ‘Deformable Wall’ focust op de muren van het huis die we soms vergeten. Dankzij een dubbel membraan worden de wanden verzamelplekken van objecten en nemen ze de vorm aan van verstopte meubelstukken. Op die manier ontstaat er een poëtisch spel tussen binnen en buiten, object en muur. Kortom, een muur voor de leefomgeving van morgen. De ‘Deformable Wall’ wordt de volgende maanden gebouwd en zal te zien zijn tijdens de Biënnale Interieur.


Winner Category Space - "The Deformable Wall" - Sandwich Blue Architects / Kousaku Matsumoto (JP)

In de categorie Object zijn er drie winnaars. Grote laureaat is de Finse Elisa Honkanen die met haar houten stoel ‘Purist’ de jury wist te overtuigen. De eenvoudige stoel – waarvan de vier poten met een scharnier in touw worden samengehouden – speelt met de zwaartekracht. Hetzelfde touw vormt ook de ruggensteun van de stoel. Het project ‘Kishu’ van de Britse Maya Selway verbaasde dan weer door het afwezige: in een paar lijnen creëerde ze de herinnering aan vazen, potten en schalen. De derde prijs gaat naar de multifunctionele ringen van de Duitse ontwerper Zascho Petkow. De grote ringen die aan de wanden gemonteerd kunnen worden, zijn meer dan decoratieve en kleurrijke sculpturen. Het is een openklapbare installatie die multifunctioneel dienstdoet.


1st Winner Category Object - "Purist" - Elisa Honkanen (FI)

De laureaten krijgen hun prijs overhandigd tijdens het openingsweekend van de 23e Biënnale Interieur. De winnende objecten, samen met een selectie van beste inschrijvingen, krijgen een platform tijdens INTERIEUR 2012.

DE WINNAARS OP EEN RIJ
- winnaar categorie Space: ‘The Deformable Wall’ door SANDWICH (JP) / blue architects (CH)
- winnaar categorie Object: ‘Purist’ door Elisa Honkanen (FI)
- 2e prijs categorie Object: ‘Kishu’ door Maya Selway (UK)
- 3e prijs categorie Object: ‘Rings’ door Zascho Petkow (DE)

De andere objecten, door de jury geselecteerd voor de tentoonstelling op INTERIEUR 2012, zijn:
- Chair door Hans van ‘t Leven & Ellen Vos (NL)
- Rubber Table door Thomas Schnur (DE)
- Athos door Olivier Quagliotto (BE)
- Dot Porcelain Table door Miriam Liebana & Marcial Ahsayane (ES)
- Kalimero door Kaschbasch / Sebastian Schneider (DE)
- Winter door Peter de Blieck (BE)
- Pilot door Patrick Rampelotto & Fritz Pernkopf (IT/AU)
- Pressed Wood door Johannes Hemann (DE)
- Tilt door Nyta Lighting / Johannes Müller (DE)
- Rosi door Martin Neuhaus (DE)
- Rézo door Fred Rieffel (FR)
- Figurines door Hanna Krüger (DE)
- O-line door Verly Laurent (BE)
- Wedge Side Tables door Andreas Kowalewski (DE)
- Woonling Collection door Karoline Fesser (DE)
- Zero Chair door Dorodesign / Stefano Ollino (IT)
- Tchancayres door Florent Degourc (FR)

INTERIEUR 2012 PRAKTISCH
20 – 28 oktober • www.interieur.be • Kortrijk Xpo, Belgium
(opgelet: INTERIEUR 2012 start dit jaar op een zaterdag)