Interieur

Winnaars ontwerpwedstrijd 'Z-chair' bekend

“Ontwerp een vernieuwende stoel voor de horeca- en/of contractmarkt die een passie voor massief hout uitdraagt.” Dat was in een notendop de opdracht van de ontwerpwedstrijd ‘Z-chair’ die zitmeubelbedrijf De Zetel uit Ardooie eind vorig jaar lanceerde. Intussen zijn de winnaars gekend. “De ingezonden ontwerpen overtroffen alle verwachtingen. Twee van hen zullen met zekerheid worden opgenomen in de Z-collectie”, aldus Geert Behaegel, gedelegeerd bestuurder van De Zetel.

De opdracht

Via ‘Z-chair’ ging De Zetel op zoek naar een stoel met een ziel voor de horeca- en/of contractmarkt, die een passie voor massief hout uitdraagt. Een stoel met een eigen identiteit en een personaliseerbaar element. De wedstrijd stond open voor alle industrieel ontwerpers, architecten, interieurarchitecten of studenten in ontwerpopleidingen tussen 18 en 40 jaar. De deelnemers werd gevraagd hun ontwerp te visualiseren aan de hand van een 3D-weergave, maattekeningen en sfeerbeelden.

De vakjury

De inzendingen werden beoordeeld door een professionele jury onder het voorzitterschap van art director Luc Vincent. Volgende personen maakten deel uit van de vakjury: Sas Adriaenssens (Buzzispace), Geert Behaegel (De Zetel), Colette Demil (freelance journaliste), Chris De Roock (Fedustria), Rita Huys (BURO II), Stefaan Slabbinck (De Zetel). De ingezonden werken werden beoordeeld op basis van een aantal criteria, zoals: originaliteit, innovatie, functionaliteit voor de doelmarkt, en aansluiting bij de opdrachtomschrijving.

De prijswinnaars

De hoofdprijs omvat het in productie nemen van het winnende ontwerp door De Zetel en het op de markt brengen ervan in oktober 2011. De tweede prijs omvat eveneens het in productie nemen van een tweede winnende ontwerp door De Zetel en het op de markt brengen ervan in 2012. De derde prijs bestaat uit het ontwikkelen van een prototype door De Zetel.

De eerste prijs gaat naar Azur (zie afbeelding hieronder) van Karlien Imants (zelfstandig ontwerpster). Het commentaar van de jury luidt als volgt: “Azur is frivool. De vorm en kleurencombinaties brengen een speels en vrolijk gevoel naar boven. Azur brengt het vakmanschap van het stoelen maken tot uiting. Deze stoel is uiterst geschikt voor een horeca- en/of contractomgeving, aangezien hij perfect personaliseerbaar is volgens de wensen van de klant.” Azur zal dus nog dit jaar worden opgenomen in de Z-collectie van De Zetel.


De tweede prijs gaat naar Margrite (zie afbeelding helemaal bovenaan) van Sabine Gevaert (zelfstandig ontwerpster). Het commentaar van de jury luidt als volgt: “Margrite is een stijlvolle en veelzijdige stoel. Hij heeft veel vormelijke facetten, laat veel variatie toe, kan met of zonder armleuning.” Margrite zal volgend jaar in productie worden genomen door De Zetel en vanaf het najaar van 2012 deel uitmaken van de Z-collectie.

De derde prijs is uiteindelijk een ex aequo geworden. Het gaat om Next Z-chair van Ward Delbeke (architect) en Guest van Jan Verhoye (interieurinrichter). Beide ontwerpen zullen worden ontwikkeld als prototype.

Geert Behaegel blikt tevreden terug: “De ontwerpwedstrijd Z-chair heeft ons laten kennismaken met een ruime selectie van getalenteerde ontwerpers. Voor ons is het belangrijk om de kennis en het vakmanschap van ons bedrijf te delen met creatief talent dat op zoek is naar een partner om hun creaties te verwezenlijken. Het is dan ook onze bedoeling om binnen de Z-collectie jaarlijks 5 à 6 nieuwe modellen te lanceren, die de resultante zijn van samenwerking met ontwerpers. We zijn ervan overtuigd dat naast de winnende inzendingen nog heel wat ontwerpen potentieel bieden voor onze onderneming. Ik meen dan ook dat we in dit kader van een geslaagde missie mogen spreken.”

De Zetel wil uitgroeien tot een innovatieve projectpartner voor de horeca- en/of contractmarkt. Het bedrijf zal op een oppervlakte van 2400 m² een creatief centrum uitbouwen voor de productie van kleine series. Aldus kan worden ingespeeld op de specifieke vragen en behoeften van ontwerpers en interieurvormgevers.