Architectuur

Winnaars World Architecture Festival bekend

Afgelopen weekend zijn de prijzen van het World Architecture Festival in Barcelona uitgereikt. De Zuid-Afrikaanse architect Peter Rich kreeg de World Building of the Year Award voor zijn Mapungubwe Interpretation Centre in Zuid-Afrika. Ondanks de nominaties van onder meer ONIX (Groningen) en UArchitects (Eindhoven) zijn geen Nederlandse ontwerpers in de prijzen gevallen.

Het Interpretation Centre van Rich was volgens de jury ‘architectonisch en psychologisch het meest krachtige project’. Het heeft een sterk sociaal programma waarin een beroep gedaan wordt op de vaardigheden van lokale bevolking. De architectuur refereert aan de inheemse Afrikaanse stijl.

Het Afrikaanse landschap was een belangrijke inspiratiebron voor het ontwerp dat lijkt alsof het uit de aarde is gebarsten. Het gebouw bestaat uit verschillende koepels en is opgetrokken uit ruw natuursteen.

De jury was een internationaal gezelschap bestaande uit Kengo Kuma, Farshid Moussavi, Suha Ozkan en Tim Macfarlane en werd voorgezeten door Rafael Viñoly.

Verder zijn onder meer The Pearl Academy of Fashion (India) van India Morphogenesis bekroond en het Unileverhaus (Hamburg) van Behnisch Architekten.

Klik hier voor alle winnaars.

Ook interessant