Duurzaam Bouwen

Winnaars Bold and Beautiful Student Facade Design Competition bekend

‘Veel diversiteit. En vooral veel innovaties op het gebied van zonwering. Het waren antwoorden op het vraagstuk: hoe houd je de warmte van de zon buiten maar breng je tegelijkertijd het licht naar binnen.’ Dit is wat de jury van de Bold & Beautiful Student Design Competition op vakbeurs GEVEL 2012 in het algemeen constateerde. Ze beoordeelde 14 innovatieve en gedurfde geveloplossingen van studenten van diverse technische universiteiten. En de winnaar is: de Thermal Expansion bestaande uit een zonwering van gekleurde vloeistoffen.

Achtereenvolgens zijn de nummers twee en drie de Streching Sunscreen, een zonwering die aangepast kan worden aan de hoeveelheid licht en de Particle Shading, een zonwering met rook en led-verlichting. Overigens zijn alle winnaars afkomstig van de TU Delft. De innovaties zijn nog tot en met 27 januari te bewonderen op vakbeurs GEVEL in Ahoy Rotterdam.

De Thermal Expansion

De eerste prijs ging naar de Thermal Expansion van studenten Ka Shun Cheung en Katerina Doulkari. De jury zei hierover: “We vinden deze liquide zonwering heel innovatief en spannend met name door het slimme gebruik van vloeistof. Het is erg flexibel en zeer toepasbaar.”

Streching Sunscreen

“Het idee van deze flexibele zonwering van Jos Noordzij en Arash Khoshnevis is zo eenvoudig, dat je denkt: waarom is dit niet eerder bedacht? Het is heel praktisch en makkelijk in productie te nemen. Daarom verdient deze innovatie de tweede prijs”, aldus de jury.

Particle Shading

De derde plaats ging naar de Particle Shading van Christopher Koster en Marius Otte. Daarover zei de jury: “Deze innovatie zorgt dat je heel anders gaat nadenken over rook. Het heeft zelfs een ‘flashy disco-element’ in zich. Het is spectaculair door de led-verlichting en tegelijkertijd erg flexibel in de toepassing.”