Algemeen

Winnaar Meiboom 2011 van Bouwunie Limburg

Binnen het thema ‘Particuliere woning’ werd dit jaar de Meiboom 2011 uitgereikt aan het bouwteam onder leiding van architect Geert Houtmeyers uit Lummen dat voor de familie Wouters – Dupont een knappe lage-energiewoning realiseerde. De jury was onder de indruk van de intense samenwerking tussen de bouwheer en de andere leden van het bouwteam. Het vertrouwen en wederzijds respect tussen de partijen was een schoolvoorbeeld dat geresulteerd heeft in een knap bouwproject.

Meiboom

Op vrijdag 27 mei reikte Bouwunie Limburg tijdens de Bouwcocktail de Meiboom 2011 uit. Deze prestigieuze prijs “Meiboom” wordt jaarlijks toegekend aan een bouwteam dat een geslaagd bouwproject heeft gerealiseerd dankzij een intense samenwerking tussen de verschillende bouwpartners. De toekenning gebeurt door een professionele jury, samengesteld uit vertegenwoordigers van alle betrokken beroepsorganisaties uit de brede bouwwereld, vertrekkende van notarissen, over landmeters, ingenieurs, architecten tot uitvoerende aannemers. Het project van de Meiboom krijgt de steun van de Provincie Limburg.

Het thema voor de editie 2011 was ‘particuliere woningbouw’. Dit thema zorgde voor uiterst uiteenlopende projecten die ingediend werden. Na een voorselectie werden 3 projecten genomineerd. Tijdens een jurydag overtuigde het winnend project de jury. Het winnend bouwteam ontvangt een exclusief kunstwerk en voor elk lid van het bouwteam is er een oorkonde voorzien.

Het winnend project

Het oorspronkelijke idee was om een staalbouwconstructie te maken maar dit bleek niet haalbaar te zijn. Door intens samen te denken is het bouwteam tot het concept gekomen om twee bouwmethoden te combineren: massiefbouw voor het gelijkvloers en houtskeletbouw voor de verdieping.

De jury was aangenaam verrast door de zeer nauwe samenwerking tussen de verschillende leden van het bouwteam. Om in 2007 te starten met een lage energiewoning was niet zo evident. Er werd gebruik gemaakt van luchtdichtheid, warmterecuperatie,… Op de benedenverdieping van de woning bevinden zich de woonvertrekken. Op de 1e en 2e verdieping bevinden zich de nachtruimtes. De buitenzijde is deels afgewerkt met gevelsteen voor het gelijkvloers en gevelpanelen op de verdieping.
Bij dit project was de grootste uitdaging een luchtdichte aansluiting te realiseren tussen de massiefbouw van het gelijkvloers en de houtskeletbouw voor de verdieping.

Het volledig bouwteam dat bekroond werd, bestond uit:
• Bouwheer: Dhr. & Mevr. Wouters-Dupont
• Architect: Geert Houtmeyers, Lummen
• Hoofdaannemer: Bouwwerken Vandezande en zonen bvba, Paal
• Dakwerken en aannemer Houtskeletbouw: Skan bvba, Leopoldsburg
• Ingenieur: AB Associates bvba, Hasselt
• Veiligheidcoördinatie: Meygra consult Luc Meynckens, Lummen
• EPB: Nanette Huysmans, Geel
• Buitenschrijnwerk: ALU 2+ bvba, Sint-Truiden

De jury was samengesteld uit: Danny Windmolders (PHL, dep. Architectuur), Tony Tempels (Limburgse Landmeters), Tim Vansaet (Vlaamse Ingenieurs Kamer), Annick Deboes (Orde van Architecten), Jo Vandeputte (Koninklijke Vlaamse Ingenieursvereniging), Hubert Boelens (Koninklijke Vlaamse Ingenieursvereniging), Hubert Bijnens (Voorzitter Meiboom jury), Nathalie Bovend’aerde (Koninklijke Federatie van het Belgisch Notariaat), Jean-Pierre Schroeders (Bouwinnovatie), Louis Linsen (voorzitter BOUWUNIE Limburg), Geert Ramaekers (directeur BOUWUNIE Limburg), Heidi Jolling (coördinator Meiboom BOUWUNIE Limburg).

BouwCocktail

De uitreiking vond plaats tijdens de BouwCocktail van Bouwunie Limburg. Dit jaarlijks netwerkevent verzamelt vertegenwoordigers van alle bouwprofessionals. In Hangar 58 waren 500 personen getuige van een spetterende feestavond, waar naast de uitreiking van de Meiboom en een optreden van Maarten Cox en Triplex ruim gelegenheid was om over nieuwe bouwprojecten te praten.
Build for Life