Algemeen

Winnaar International VELUX Award 2010 bekend

Winnaar International VELUX Award 2010 bekend
Zaterdag werden in Franse havenstad La Rochelle de prijzen van de International Velux Award verdeeld. Bleek dat een Zuid-Koreaans team van de universiteit van Hanyang op de meest ingenieuze manier het wedstrijdthema “Light of tomorrow” naar een concept wist te vertalen. De architectuurwedstrijd wordt om de twee jaar georganiseerd en krijgt wereldwijd groeiende aandacht.

Sinds 2004 roept VELUX® architectuurstudenten wereldwijd op om creatief én duurzaam te werken met het daglicht als bron van energie en gezondheid. “Deze Award is een stimulans voor architectuurstudenten om de grenzen van het thema ‘daglicht’ af te tasten en te verleggen. Een manier om een beter inzicht te ontwikkelen in deze steeds belangrijkere bron van licht en energie”, legt Christian Fosseur, General Manager van VELUX Belgium uit. De winnaar en de acht eervolle laureaten werden op 16 oktober in de bloemetjes gezet.

Licht bevrijd van obstakels

“Constellation of light fields”, zo heet het winnende project en geesteskind van de Zuid-Koreaanse studenten uit Seoul. Het ‘licht’ bevrijden van materiële obstakels zoals daken en muren staat centraal in het concept. Via een ontwerp met ‘mobius strips’ richt het zich op de grootstedelijke ruimte en de controle van in plaats van versterking van licht. “De jury vond dit inhoudelijk een erg sterk idee, en intrigerend omdat het structurele stedelijke en sociale kwesties belicht”, zegt juryvoorzitter Magda Mostafa. Het winnende team kaapt daarmee de hoofdprijs weg van 10.000 euro. De overige 20.000 euro prijzengeld wordt verdeeld onder de acht genomineerden en hun docenten.

Hoge kwaliteit

In totaal werden 673 projecten van 280 architectuurinstituten uit 55 landen geselecteerd, waaraan 2366 studenten hebben meegewerkt. Net geen nieuw record dus. “Een evenaring van in 2008. Daarentegen lijkt de algemene kwaliteit van de projecten met elke editie toe te nemen. Veel projecten vertoonden een nieuwsgierigheid en de bereidheid om out-of-the-box te denken, niet door het vertrekken van zeer complexe ideeën, maar door te focussen op simpele oplossingen met een grote impact”, aldus Magda Mostafa.

De International VELUX Award voor studenten van Bouwkunde vindt elke twee jaar plaats en werd voor het eerst georganiseerd in 2004. Alle winnende projecten worden gepresenteerd in het Jaarboek, alle inzendingen zijn te vinden op www.iva.velux.com
Build for Life