Duurzaam Bouwen

Wind grootste bron hernieuwbare elektriciteit

Voor het eerst is wind de belangrijkste energiebron in Nederland voor hernieuwbare elektriciteit. De elektriciteitsproductie uit wind lag in 2014 zo’n acht procent hoger dan in 2013, terwijl de productie uit biomassa zestien procent lager uitpakte. Dit blijkt uit dinsdag gepubliceerde cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

De totale productie van hernieuwbare elektriciteit, opgewekt uit windenergie, waterkracht, zonne-energie of biomassa, was vorig jaar 11,7 miljard kWh, net iets minder dan in 2013. Het is het vijfde achtereenvolgende jaar dat de productie van hernieuwbare elektriciteit schommelt rond tien procent van het verbruik.

De elektriciteitsproductie van windmolens nam toe door uitbreiding van de capaciteit. Die steeg in 2014 met ongeveer 150 megawatt tot zo'n 2850 megawatt door het gereedkomen van enkele kleinere en middelgrote windparken.

De overheid streeft naar 6000 megawatt op land in 2020 en 4500 megawatt op zee in 2023. Om deze doelstellingen te realiseren zal het windvermogen sneller moeten groeien dan in het verleden, aldus het statistiekbureau.

Ook interessant