Algemeen

Wie draagt de Olympische droom in Nederland?

De steden Amsterdam en Rotterdam moeten onderling uitvechten wie zich eventueel kandidaat stelt voor de Olympische Spelen van 2028. De uitverkoren gemeente moet zich in 2019 kandideren en in 2021 maakt het IOC een keuze.

Het jaar 2028 lijkt nog ver weg. De infrastructuur die voor de Zomerspelen nodig zijn vergen echter vroege investeringen. De doorlooptijd is 10 tot 15 jaar. Antoinette Laan, wethouder te Rotterdam, erkent dat de omstandigheden momenteel niet optimaal zijn om grootste plannen te maken. De gemeente moet immers de beoogde lening van 150 miljoen euro voor de nieuwe Kuip uitstellen. Rotterdam heeft financiële problemen. Zowel Rotterdam als Amsterdam investeren in de huidige raadsperiode 20 miljoen euro extra in sportaccommodatie, sportevenementen en lichamelijke opvoeding.

Nederlanders zijn verdeeld over de Olympische plannen. Een kwart is tegenstander, 35% twijfelt en 40% is voorstander. Beijing spendeerde 300 miljoen euro aan het Olympische stadion `Bird`s nest`. De exploitatiekosten zijn 15 miljoen euro per jaar, terwijl het stadion na de spelen van 2008 grotendeels leeg staat.

Gebaseerd op: Binnenlands Bestuur

Ook interessant


Build for Life