Architectuur

Drijvende Olympische stad in Markermeer

Een drijvend Olympisch dorp met stadion dat na de Spelen van 2028 als stad kan worden gebruikt. Het plan Aquarius voorziet in een drijvende archipel voor 10.000 inwoners in het Markermeer. De stad bestaat uit vijf (Olympische) ringen die zijn omsloten door een lauwerkrans van eilanden.

Het idee kwam als winnende naar voren bij een interne ontwerpwedstrijd van ingenieursbureau Bartels. De competitie was uitgeschreven met de Nederlandse kandidaatstelling voor de Olympische Spelen van 2028 en met de toenemende neiging om te gaan bouwen op het water in het achterhoofd.

Vanwege het eerstgenoemde uitgangspunt vormt het Olympisch stadion het pronkstuk van het plan Aquarius. Het 60.000 stoelen tellend bouwwerk staat op een eiland in de vorm van de Olympische vlam. Het stadion oogt qua vorm en kleur als een golf en wordt daarom The Splash genoemd. Het gebouw kan worden uitgebreid tot 90.000 zitplaatsen.

Voor de toekomst is het nog belangrijker dat er gewoond kan worden in de archipel. De meeste van de naar schatting drieduizend woningen bevinden zich op het centrale ‘ringeneiland’. Ze zijn volgens een getrapte constructie gebouwd; de hoogte loopt van binnen naar buiten op, waardoor alle bewoners een fraai uitzicht over het water hebben.

Lees verder op Architectenweb.nl