Algemeen

Wetsontwerp IPA: regering holt sociaal overleg uit

De Confederatie Bouw is absoluut niet te vinden voor de onmiddellijke invoering van langere opzeggingstermijnen. Dat staat in het wetsontwerp dat de regering in het kader van het IPA voorstelt. De Confederatie Bouw betreurt dat maatregelen worden getroffen die de loonkost voor de bedrijven verder de hoogte in jagen in een periode waarin loonmatiging aan de orde is.

De Confederatie Bouw heeft het ontwerp van IPA goedgekeurd, ook voor wat het luik van de toenadering van de statuten betreft. Deze toenadering was geprogrammeerd in de tijd en voorzag in een clausule van kostenneutraliteit. Nu wordt er ingegrepen in de onderhandelingsvrijheid van de sectoren en worden onze bouwbedrijven op bijkomende kosten gejaagd. De kost voor onze bouwbedrijven kan in deze geraamd worden op meer dan 0,5% van de loonmassa.

De Confederatie Bouw vraagt de regering om voor de opzegtermijnen voor arbeiders de werkwijze van het IPA-ontwerp over te nemen en ervoor te zorgen dat het debat kan worden gevoerd binnen de sectorale onderhandelingen van de paritaire comités. De loonkosten doen toenemen heeft als gevolg dat de werkzaamheden die op onze bouwplaatsen moeten worden uitgevoerd in steeds grotere mate verricht worden door werknemers die niet aan de Belgische sociale zekerheid zijn onderworpen.

Stakingsacties geen succes in de bouwsector

Ondertussen kennen de acties die het ABVV en ACLVB vandaag organiseren tegen het ontwerp van interprofessioneel akkoord en de amendering ervan door de regering geen succes in de bouwsector. Op zowat alle bouwwerven wordt gewoon doorgewerkt. Enkel in de provincies Henegouwen en West-Vlaanderen zijn er problemen. In deze laatste provincie betreft het dan nog voornamelijk arbeidersploegen die ingevolge blokkades niet tot op de bouwplaats konden geraken.
Build for Life