Nieuwbouw

Wet- en regelgeving opnieuw grootste ergernis bouwsector

In de bouw wordt de toename in wet- en regelgeving opnieuw als de grootste bron van ergernis beschouwd. Hoewel het relatieve aantal mensen dat dit als grootste frustratie noemt, is gedaald, blijft bijna de helft deze mening toegedaan (45%). Een andere ergernis die wel is toegenomen ten opzichte van vorig jaar, is de moeilijkheid om afspraken te maken met andere partijen (23%). Dit blijkt uit recent onderzoek van USP Marketing Consultancy waarvoor 787 online enquêtes zijn afgenomen onder Bouwpanel.nl.

Toenemende wet- en regelgeving grootste frustratie
Gevraagd naar wat de grootste frustratie is die werken in de bouw met zich meebrengt, geeft dit jaar 45% (vorig jaar 57%) aan dat dit de toenemende wet- en regelgeving is. Alhoewel de verschillen tussen de onderscheiden bouwpartijen niet groot zijn, lijken in tegenstelling tot vorig jaar, de opdrachtgevers hier het meest door gefrustreerd te raken; binnen die groep is het voor 57% de grootste frustratie (2006: 61%). De toenemende wet- en regelgeving laat ook de voorschrijvers en installateurs niet onberoerd; zij volgen de frustratie van de opdrachtgevers met 47% (2006: respectievelijk 62% en 59%).

Steeds meer mensen ergeren zich aan het moeilijk afspraken maken met andere partijen
Het aspect dat na de toenemende wet- en regelgeving de meeste frustratie oproept bij het werken in de bouwwereld is de moeilijkheid om afspraken te maken met andere partijen; totaal geeft dit jaar 23% (vorig jaar 16%) aan dat dit hun grootste frustratie is. Bij de groep die zich vorig jaar nog het meest ergerde aan de toenemende wet- en regelgeving, de aannemers, lijken de frustraties zich meer en meer te richten op de moeite dat het kost afspraken te maken met andere partijen (2006: 15%; 2007: 26%). Deze ontwikkeling (verschuiving van de frustraties van wet- en regelgeving naar moeilijker afspraken maken) is bij alle partijen uit de bouwkolom, met uitzondering van de opdrachtgevers, waar te nemen. De betrokkenheid van personeel/collega’s komt dit jaar wederom op een derde plaats met 12% (2006: 8%). Tevens over de milieueisen ergeren de bouwpartijen zich nu (6%) iets vaker dan vorig jaar (4%).