Nieuwbouw

West-Vlaamse bouw doet het beter

De bouwsector doet het goed in onze provincie. De orderboekjes van de aannemers zijn goed gevuld en 1 op 3 zegt zelfs te veel werk te hebben. Toch kampt de sector ook met problemen, zoals dure grondstoffen en een tekort aan geschikt personeel. De Bouwunie maakte deze gegevens bekend naar aanleiding van de bouwbeurs in de Expohallen in Roeselare.

Stijgende omzet, maar geen stijgende winst

31.000 bezoekers verwachten ze weer, op de bouwbeurs in Roeselare. 180 bedrijven zullen er hun diensten aanbieden. Bedrijven die het heel druk hebben, want de West-Vlaamse aannemers zitten met overvolle orderboekjes. Maar ondanks hun stijgende omzet maken zij nauwelijks meer winst. Boosdoeners zijn onder meer dure grondstoffen en slechte betalers. Ander probleem is het tekort aan personeel. Zowat elk bouwbedrijf is momenteel op zoek naar vakbekwame arbeiders, vaak tevergeefs. De bouwunie biedt zelf de oplossing aan voor dat probleem: een herwaardering van het beroeps- en technisch onderwijs.

Goedkope buitenlandse arbeidskrachten

Het tekort aan personeel kan ook op een andere, zij het minder correcte manier worden opgelost. De West-Vlaamse bouwbedrijven krijgen steeds meer samenwerkingsvoorstellen van Nederlandse uitzendkantoren. Die bieden personeel aan uit de nieuwe EU-landen . Personeel, dat bereid is om te werken aan 12 euro per uur. 90% van de bedrijven weigert hier aan toe te geven. Maar 10 % gaat er op in omwille van de druk van de uitvoeringstermijnen en het tekort aan geschikt Vlaams personeel.