Nieuwbouw

Welke gevel- en dakbekleding voor mijn nieuwe woning?

Welke gevel- en dakbekleding voor mijn nieuwe woning?
Je gevel en je dak vormen het visitekaartje van je nieuwe Bijna-EnergieNeutrale (BEN)-woning. Het zijn niet alleen de eerste elementen van je woning die opvallen, ze fungeren ook als een schild dat bescherming biedt tegen vocht en kou. De keuze van de juiste dak- en gevelbekleding is dan ook van groot belang, zowel op esthetisch als praktisch gebied.

Tegenwoordig kan zowat alles wat gevel en dak betreft, volledig volgens eigen smaak en voorkeur. Je kiest best voor materialen die tijdloos mooi zullen blijven. Zoals bakstenen en kleidakpannen. Of voor designgevels een metaalsoort zoals aluminium. Hieronder presenteren we enkele voortreffelijke keuzes voor de afwerking van je BEN-woning.

Keramische kleidakpannen: de totaaloplossing voor gevel en dak

Welke gevel- en dakbekleding voor mijn nieuwe woning?
Beeld: Wienerberger

Keramische dakpannen zijn bekend vanwege hun duurzaamheid, uitstekende regendichtheid, onderhoudsvriendelijkheid, en lange levensduur. Ze zijn uv-bestendig, kleurvast, vormvast, krasbestendig, en vorstbestendig tot 30 jaar.

Wat minder bekend is, is dat ze ook uitstekend dienst doen als gevelbekleding. Dezelfde pannen kunnen zowel voor het dak als de gevel worden gebruikt, met enkel verschillen in de montage.

Met keramische pannen voor zowel het dak als de gevel creëer je niet alleen een uniforme uitstraling, maar minimaliseer je ook koudebruggen. Het gebruik van dezelfde pannen voor beide toepassingen biedt praktische voordelen, zoals tijdwinst, het vermijden van coördinatieproblemen en verzekering van een vlekkeloze technische uitvoering.

In tegenstelling tot de veronderstelling dat gevelbekleding met kleidakpannen duur is, worden dezelfde pannen in grote volumes geproduceerd, waardoor ze zelfs goedkoper zijn dan andere gevelbekledingsmaterialen. Het prijsvoordeel wordt verder vergroot door de snelle plaatsing en de mogelijkheid om te kiezen voor grootformaatpannen in plaats van kleinere tegel- of stormpannen. Het gebruik van grotere dakpannen resulteert in een efficiëntere afwerking van het geveloppervlak per uur.

Eco-brick: maximaal isoleren zonder woonruimte te verliezen

Welke gevel- en dakbekleding voor mijn nieuwe woning?
Beeld: Wienerberger

Bij buitenmuurisolatie volgens de BEN-normen kan de gevel aanzienlijk in dikte toenemen. Als je beperkt bent in ruimte, biedt de keuze voor bakstenen van 6,5 cm dik een oplossing. Dit is tot 3,5 cm smaller dan traditionele keramische gevelstenen, wat een extra isolatielaag van maximaal 3,5 cm mogelijk maakt en leidt tot aanzienlijke energiebesparingen. De geringe dikte van de buitenmuur resulteert ook in meer binnenruimte.

Dunne bakstenen (eco-brick-bakstenen) zijn niet alleen ruimtebesparend, maar ook ecologisch interessant vanwege hun energiezuinige productie en milieuvriendelijker transport. Ze zijn gemakkelijk te verwerken op de traditionele manier, zowel bij het metselen als lijmen, met bekende gereedschappen.

Deze dunne bakstenen zijn verkrijgbaar in diverse tijdloze en verrassende kleuren, waardoor het eindresultaat een gevel is die nauwelijks te onderscheiden is van een klassieke baksteengevel. Ze behouden alle voordelen van bakstenen met traditionele dikte, zoals weinig of geen onderhoud, een lange levensduur en hoge stootvastheid.

Steenstrips: voorbeeldig met energie en ruimte

Welke gevel- en dakbekleding voor mijn nieuwe woning?
Beeld: Wienerberger

Nog voorbeeldiger met energie en ruimte zijn steenstrips. Zij bieden een efficiënte oplossing voor gevelbekleding en binnenmuren, vooral op moeilijk bereikbare plaatsen zoals oversteken en plafondafwerkingen. Met een dikte van ongeveer 2,2 cm, gezaagd uit volle bakstenen of op maat gefabriceerd, worden ze verlijmd op isolatieplaten die op de buitenmuur worden bevestigd met lijm en schroefpluggen. Grote oneffenheden in de ondergrond moeten uiteraard eerst worden weggewerkt.

Steenstrips zijn niet alleen praktisch en plaatsbesparend, maar ze zien er ook esthetisch uit. Na bevestiging zijn ze nauwelijks te onderscheiden van volledig keramische stenen. Beschikbaar in diverse kleuren, formaten en texturen (bezand, onbezand, generfd, etc.), bieden steenstrips een veelzijdige esthetiek, vergelijkbaar met een muur van traditionele bakstenen. Hoewel voegen optioneel zijn, dragen ze bij aan het authentieke uiterlijk.

Circulaire bakstenen: toekomstgericht en duurzaam

Welke gevel- en dakbekleding voor mijn nieuwe woning?
Beeld: Wienerberger

Circulaire bakstenen bieden een toekomstgerichte en duurzame oplossing voor Bijna-EnergieNeutrale (BEN)-woningen. In lijn met de kringloopeconomie, beschouwt de bouwsector gebouwen als een bron van materialen, waarbij afval wordt hergebruikt. Marktleiders in bouwmaterialen introduceren circulaire gevelstenen die demonteerbaar en herbruikbaar zijn.

Deze gevelstenen worden droog gestapeld, zonder gebruik van mortel of lijm, met behulp van rubberen hamers, roestvrijstalen clips en spouwankers. Dit snelle en eenvoudige proces beperkt de arbeidskosten en vereist geen gespecialiseerde metsel- of lijmvaardigheden. De weersomstandigheden hebben geen invloed op het bouwproces, aangezien droog stapelen zonder mortel vervormingen voorkomt en kalkuitslag op de gevel elimineert.

ClickBrick Pure bakstenen, gekalibreerde handvormstenen, bieden een circulaire gevel met traditioneel uitzicht. Door de afwezigheid van kunststof voegen tussen de stenen is er geen zichtbaar verloop in de gevels, wat resulteert in onderscheidende architectuur met tijdloze esthetiek en monumentale waarde.

Aluminium designprofielen

Welke gevel- en dakbekleding voor mijn nieuwe woning?
Beelden: Renson

Verticale aluminium profielen bieden een combinatie van design, creativiteit en kwaliteit voor je gevel. Deze profielen, bevestigd met schroefloze kunststof clips, kunnen uitzetten bij temperatuurschommelingen en maatafwijkingen in de breedte opvangen. Aluminium profielen zijn licht, sterk, onderhoudsvriendelijk en beschikbaar in diverse RAL-kleuren, waardoor je ze eindeloos kan combineren en toepassen volgens je eigen smaak.

Naast gevelbekleding kunnen aluminium profielen ook gebruikt worden om poorten en deuren mee te integreren in het gevelbeeld. Of je trekt ze door in bloembakken, zitbanken, vrijstaande wanden in de tuin of zelfs naar binnen voor een harmonieuze look-and-feel. Dankzij de mogelijkheid om te combineren met hout en led-strips, zet je je gevel helemaal naar je hand. Met verticale aluminium profielen krijg je een stijlvol geheel met strakke verticale belijning en een persoonlijk karakter, dat je ook mooi kunt integreren in je interieur en tuin.

Vraag je gratis BEN-bouwgids aan

De gratis BEN-bouwgids
Bouwplannen? Dan bouw je uiteraard Bijna-Energieneutraal (BEN), want daar moeten sinds 2021 alle nieuwe woningen aan voldoen. Ontdek op www.iedereenBEN.be alles over de criteria van een BEN-woning en hoe je aan de BEN-eisen voldoet. Of vraag er het BEN-e-book aan - een essentiële tool voor kandidaat-nieuwbouwers die streven naar duurzame woningbouw. Het interactieve e-book is gratis te downloaden via de website.

In samenwerking met www.IedereenBEN.be
IedereenBEN