Kachels & open haarden

Welk haardhout brandt het beste?

Welk haardhout brandt het beste?
Alle soorten hout zijn in principe geschikt om vuur mee te stoken. Maar de ene houtsoort is meer geschikt voor het aanmaken van het vuur en de andere soort meer voor het lang branden. Dat heeft alles te maken met de dichtheid en hardheid van het hout. Lees meer over de verschillen en bepaal welke houtsoorten jij voortaan gaat gebruiken om je kachel of haard goed op te stoken, want stoken met hout is weer terug!

Dichtheid en hardheid

Hout bestaat in vele soorten en maten. De ene houtsoort is harder en heeft daarmee een hogere hardheid dan de andere houtsoort. Zacht hout heeft een lage dichtheid. Dit betekent dat er meer lucht in het hout zit. Hierdoor vat zacht hout makkelijker vlam. Het resultaat is wel dat het snel opgebrand is. Hard hout heeft een hoge dichtheid en is daardoor moeilijker aan te krijgen. Maar hard hout heeft een langere vertragingstijd en brandt dus een stuk langer dan zacht hout. Ideaal om lekker een lange avond bij het haardvuur te zitten.

Geschikt openhaardhout

Om te bepalen welk hout je dus gebruikt voor het aanmaken van het vuur en van welk hout je blokken hakt voor een knusse avond, moet je natuurlijk wel weten welke houtsoorten hard of zacht zijn. Zachte houtsoorten die geschikt zijn om het vuur aan te maken zijn bijvoorbeeld het hout van de den en spar. Harde houtsoorten die erg geschikt zijn als openhaardhout zijn eik, beuk en haagbeuk. Alle drie zijn dit harde houtsoorten met een hoge dichtheid. Met eikenhout wordt het meest gestookt, omdat het een goed vuur geeft. Maar let op, het geeft ook veel as. Beukenhout heeft een hoge aanvangswarmte en is daardoor heel geschikt om een kamer snel mee op te warmen. De haagbeuk heeft de dichtheid van eikenhout en schors als dat van een beuk. Haagbeuk brandt goed en geeft weinig as.

Droog hout

Welk hout je ook gebruik, het allerbelangrijkst is het dat het openhaardhout goed droog is. Openhaardhout moet zo’n 8 tot 12 maanden drogen voor het gebruikt kan worden. Wanneer het hout nog te vochtig is, zal het meer spetteren en minder goed branden.

Ook interessant