Kachels & open haarden

Geschikt haardhout: essen, berken, eiken, elzen

Geschikt haardhout: essen, berken, eiken, elzen
Stoken met hout is weer in opkomst. Zowel voor sfeerverwarming als bij- of hoofdverwarming wordt in toenemende mate gekozen voor verwarming met hout.
Hout geeft als het verbrand wordt dezelfde hoeveelheid kooldioxide af als hout dat in de natuur afgebroken wordt. De vrijgekomen CO2 wordt weer door bomen opgenomen, zodat de cirkel rond is. Het proces is CO2-neutraal, dus milieuneutraal. Het is hierbij echter wel van het grootste belang dat gestookt wordt met schoon en droog hout. Enkele veelgebruikte haardhoutsoorten:

Essenhout
Essenhout is ideaal haardhout voor de openhaard. Taai, hard en elastisch hout. Brand traag en geeft goede warmte en een mooi vlammenspel. Zeer geschikt voor wat grotere haarden.

Berkenhout
Berkenhout is uitstekend haardhout. Berkenhout heeft een zeer schone ontbranding, waar weinig zuurstof voor nodig is, wat vervuiling van uw rookkanaal voorkomt. Hoog warmtevermogen. De mooie witte schors heeft de eigenschap dat het zeer makkelijk ontbrandt.

Eikenhout
Eikenhout is een sterke elastische en harde houtsoort. Traag brandend met weinig rook en een warme vlam. Moet ideaal gezien 2-3 jaar drogen om de tannines er uit te krijgen. Het advies is dan ook om eikenhout in opslag verder te drogen. Goed droog geeft eiken levendige, knetterende vlammen.

Elzenhout
Elzenhout is een lichtere houtsoort. Brand hierdoor prima maar wel sneller dan eik en es. Geeft door de snellere verbranding ook sneller z'n warmte af. Prima geschikt voor accumulerende kachels zoals speksteenkachels.