Wel vertragingen, maar ondanks corona gaan meeste verbouwprojecten toch door

  BE   27 april 2020 Bron: Netwerk Architecten Vlaanderen
Wel vertragingen, maar ondanks corona gaan meeste verbouwprojecten toch door
MAN architecten – Foto: Katoo Peeters
In uw kot blijven en toch inspiratie opdoen? De Renovatiedag, die elk voorjaar duizenden bezoekers op de been brengt in gans Vlaanderen en Brussel, maakt in deze coronatijden bijna het onmogelijke waar. “Onze openhuizendag aanstaande zondag moest het orgelpunt van maanden hard werken worden en we waren er het hart van in toen dat in het water dreigde te vallen. Maar geïnspireerd door de creativiteit van de deelnemende architecten hebben we er toch iets op gevonden”, aldus coördinator Hans Wynant. Uit een enquête blijkt overigens dat ook de bouwheren zich door de coronacrisis niet laten ontmoedigen. De lopende werven of vergunningsaanvragen lopen wel vertraging op, maar slechts een kleine minderheid van de bouwheren (8%) zet de plannen zelf on hold. Een hoopgevend signaal in deze ook voor de bouwsector barre tijden.

Het is dit jaar geen klassieke openhuizendag geworden, want Ik ga Bouwen en Zoekeenarchitect.be presenteren nog tot aanstaande zondag 26 april een digitale “blijf-in-uw-kot” editie, waar 35 enthousiaste interieur- en architectenkantoren aan deelnemen. Ze postten podcasts over hun visie als ontwerper en verhelderende video's en foto’s die je hun architecturale ingrepen doen beleven. De troeven van de Renovatiedag - inspiratie, informatie en een babbel met de architect - blijven zo behouden. “Nu meer dan ooit beseffen mensen dat een gezellige thuishaven een elementaire basisbehoefte is en dat zal na de lockdown niet anders zijn. Er is dus geen reden om nu plots te gaan stoppen met dromen over je ideale woning”, aldus architect Dirk Mattheeuws, voorzitter van Netwerk Architecten Vlaanderen.

Uit een enquête die de organisatie hield bij meer dan 200 bezoekers van de virtuele Renovatiedag, blijkt dat corona op bijna de helft van de verbouwprojecten (48%) geen impact heeft, of het nu toekomstplannen betreft of werven die al aan de gang zijn. Van de 52% van de bevraagden die zegt dat corona wel een impact heeft, doet het weinig projecten definitief stranden. 24% van hen ondervindt wel dat het overleg met architect en aannemers momenteel niet mogelijk is en 17% dat de aannemer in vertraging is door ziekte of een onderbreking van de werken. Maar slechts 8% van de bouwheren zet het project zelf on hold wegens financiële onzekerheid. En ook hier is uitstel niet noodzakelijk gelijk aan afstel.

Renovatiedag 2020
BINST ARCHITECTS nv - Fotograaf: Tim Van de Velde

Ontdekkingstocht in woord, beeld en geluid

Tijdens de Renovatiedag, die dit jaar aan zijn 22ste editie is, openen elk jaar creatieve, toonaangevende renovaties de deuren voor het grote publiek. Door de coronacrisis is het echter belangrijk dat we massaal “in ons kot” blijven. Wie verbouwplannen koestert en op zoek is naar inspiratie en informatie, krijgt dankzij het digitale platform echter ook dit jaar de kans om te proeven van knappe renovaties.

Creatief met ruimte

De virtuele bezoekers van de Renovatiedag ontdekken online een breed scala aan stijlen: van authentieke rijwoningen over architecturale villa’s tot strakke lofts. Maar ook alles daartussenin of daarbuiten. Denk maar aan een oude schuur die een tweede leven kreeg als eengezinswoning. Of een leegstaand postsorteercentrum uit de jaren 50 waarin karaktervolle appartementen zijn ondergebracht. Met creativiteit, een open geest en een gezonde portie lef is veel mogelijk. Dat zetten de deelnemende renovaties dit jaar meer dan ooit in de verf.

Verbouwers met een hart voor architectuur hoeven dus niets te missen. Want als jullie niet naar de renovaties kunnen komen, dan komen de renovaties digitaal tot bij jullie. Benieuwd? Bekijk nog tot zondag alle renovaties op www.renovatiedag.be.

Praktisch

Een overzicht en beschrijving van de deelnemende projecten vind je op www.renovatiedag.be.
Deze online editie is volledig gratis voor iedereen.
Initiatief: Ik ga Bouwen en Zoekeenarchitect.be.

Lees ook:

  • Bouw & Wonen Partners:
  • Recticel
  • Wienerberger
  • Easykit
  • bouwinfo