Algemeen

Wateroverlast inperken met brongerichte en structurele maatregelen

Minder dan een jaar na de overstromingen van november 2010 krijgen twee nieuwe wachtbekkens aan de Molenbeek in Geraardsbergen en Lierde stilaan vorm. Dat stelde Vlaams minister van Leefmilieu, Natuur en Cultuur Joke Schauvliege vast bij een bezoek aan de werken. “Deze wachtbekkens zullen plaatselijk heel wat waterellende verhinderen. Maar om de problemen op lange termijn op te lossen, nemen we ook brongerichte en structurele maatregelen.”

De Molenbeek gaf al meermaals aanleiding tot wateroverlast, vooral in het meest stroomafwaartse deel. Om de bedreigde bewoning beter te beschermen, legt de Vlaamse Milieumaatschappij (VMM) nu twee gecontroleerde overstromingsgebieden aan ter hoogte van de Vuilstraat in Geraardsbergen (GOG Molenbeek) en op de Ophasseltbeek op de grens van Lierde en Geraardsbergen (GOG Ophasseltbeek). Het project zal vervolledigd worden met de aanleg van een derde wachtbekken op de Moenebroekbeek.

De werken aan de twee wachtbekkens zijn intussen al ver gevorderd. Het droge voorjaar zorgde ervoor dat de slibvang aan de Ophasseltbeek begin dit jaar uitgegraven kon worden. In een slibvang wordt de stroming van een rivier vertraagd, waardoor slib zich lokaal afzet. Zo wordt het baggeren van rivieren een stuk eenvoudiger en goedkoper. De aanleg van dijken en het ophogen van straten rond beide wachtbekkens verliep dan weer moeizamer. De bijzonder natte zomermaanden deden de werken bijna letterlijk in het water vallen maar de droge nazomer zette volgens projectingenieur Karel Leliaert van de VMM de werken toch weer goed op schema.

Kwaliteitszorg bij de bouw van dergelijke constructies is ook aangewezen. Het gaat om automatisch gestuurde wachtbekkens waar hoogstaande technologie aan te pas komt. Het vullen van de bekkens start pas wanneer het waterpeil een kritieke drempel bereikt, zodat de waterbergingsinfrastructuur maximaal wordt benut.

"Na de overstromingen van vorig jaar werd 10 miljoen euro extra te vrijgemaakt bij de begrotingscontrole”, zegt minister Schauvliege. De wachtbekkens in Geraardsbergen werden al eerder besloten, dergelijke bouwwerken nemen doorgaans meerdere jaren in beslag. Voor een deel van de kosten van de wachtbekkens aan de Molenbeek kon ook een beroep gedaan worden op Europese subsidies binnen het WAVE-project.

Met de extra investeringen beantwoordt minister Schauvliege aan de nood aan infrastructuur voor waterberging in Vlaanderen. Samen met de provincie Oost-Vlaanderen, de lokale besturen en betrokken administraties wordt gewerkt aan structurele oplossingen voor de wateroverlast in de Dendervallei. “We willen de problemen structureel aanpakken, en daarvoor hebben we de samenwerking van alle beleidsniveaus nodig”, aldus minister Schauvliege.

Ook interessant


Build for Life