Algemeen

Wateroverlast zal komende jaren groeien

De wateroverlast zal de komende jaren toenemen. Dat ligt niet aan de riolering in Nederlandse gemeenten. De Stichting Rioned Gemeenten concludeert dat de riolering op orde is. In de afgelopen vijf jaar hebben gemeenten honderden miljoenen euro geïnvesteerd in het onderhoud.

Hugo Gastkemper, directeur van Rioned, stelt dat storingen in het netwerk van riolen zich nauwelijks voordoen en dat de kosten laag zijn. In de afgelopen vijf jaar is het aantal huishoudens dat niet op de riolering is aangesloten gereduceerd van 100.000 naar 14.000. Gastkemper wijst erop dat de riolering niet zo groot kan worden gemaakt zodat elke regenbui verwerkt kan worden. Particuliere eigenaren zijn er bovendien zelf verantwoordelijk voor dat regenwater niet in hun woning of bedrijfspand kan stromen.

De rioolheffing is sinds 1965 jaarlijks gestegen met gemiddeld 7,4%. Rioned verwacht dat de tarieven in de komende zes jaar stijgen met gemiddeld 3,9% per jaar. Van de gemeenten bereidt 92% zich voor op de gevolgen van de klimaatverandering. Daardoor krijgt Nederland te maken met hevigere regenbuien in de zomer en langdurige buien in de winter.

Gebaseerd op: Binnenlands Bestuur
Build for Life