Bouwmaterialen

Wat zijn de belangrijkste trends op het gebied van dakbeplating?

Wat zijn de belangrijkste trends op het gebied van dakbeplating?
Dakbeplating wordt gebruikt om het dak van een gebouw te bedekken. Hierdoor biedt het bescherming tegen weersomstandigheden, maar zorgt het ook voor een bepaalde uitstraling en betere isolatie. Net zoals in alle andere sectoren zijn er ook op het gebied van dakbeplating een aantal belangrijke trends te zien. In dit artikel zetten we er vier daarvan voor je op een rij.

Duurzaamheid

Om te beginnen is duurzaamheid de laatste jaren een steeds belangrijkere trend geworden in de bouwsector. DIt heeft logischerwijs ook invloed op de trends van dakbeplating. Er is dan ook een groeiende vraag naar milieuvriendelijke en energie-efficiënte vormen van dakbeplating. Zo wordt er steeds meer gebruikgemaakt van gerecyclede materialen, maar ook van groene daken. Dit soort daken bestaan voor een groot deel uit levende planten. Aan de andere kant kun je ook kiezen voor de juiste golfplaten om een goede duurzaamheid te waarborgen. Humanit golfplaten zijn daar een goed voorbeeld van. Humanit golfplaten kopen hoeft bovendien niet duur te zijn.

Energierendement

Ook wordt er bij de aanschaf van dakbeplating steeds meer gekeken naar het potentiële energierendement dat het kan opleveren. Het dak van een gebouw is namelijk een belangrijk onderdeel van een goede isolatie. Het heeft ertoe geleid dat dakbeplating met een betere thermische isolatie en reflectie van zonnestraling zeer populair is geworden. Wanneer je het echt goed wil aanpakken, kun je er ook voor kiezen om zonnepanelen in je dakbeplating te verwerken.

Lichtgewicht materialen

Ook dakbeplating van lichte materialen wordt steeds populairder. Dat komt door de vele voordelen die dit met zich meebrengt, waaronder de eenvoudigere installatie, verminderde belasting op de dakconstructie en kostenbesparing. Materialen zoals kunststof en vezelcement zijn goede voorbeelden van lichte dakbeplating waarbij de functionaliteiten nog steeds goed zijn. Sandwichpanelen antraciet staan daarnaast ook bekend om het lichte gewicht en zijn daarom zeker aan te raden.

Innovatieve ontwerpen

Tot slot is er ook een groeiende vraag naar dakbeplating met innovatieve ontwerpen. Hierbij wordt er gebruikgemaakt van nieuwe vormen, patronen en kleuren om een unieke uitstraling aan daken te geven.

Op het gebied van dakbeplating zijn er verschillende trends te zien. Om te beginnen is duurzaamheid de laatste jaren een steeds belangrijkere trend geworden. Er is dan ook een groeiende vraag naar gerecyclede of levende dakbeplating. Daarnaast is ook dakbeplating met een hoog energierendement een trend te noemen. Steeds vaker kiest men er zelfs voor om er zonnepanelen in te verwerken. Tot slot behoort dakbeplating van lichtgewicht materialen en dakbeplating met innovatieve ontwerpen ook tot de trends.