Wat te doen bij schade aan je betonnen balkon?

29 september 2023 Bron: Bouw & Wonen
Wat te doen bij schade aan je betonnen balkon?
Het balkon is een heerlijke plek om te ontspannen in de buitenlucht en te genieten van het uitzicht. Helaas kan er door de jaren heen schade optreden aan het beton. Of het nou gaat om scheuren, lekkage of andere problemen het is belangrijk om snel actie te ondernemen. In dit artikel lees je welke stappen je kunt ondernemen wanneer jou betonnen balkon schade heeft opgelopen en hoe je verdere beschadigingen kunt voorkomen.

1. Inspecteer de schade goed

De eerste stap is om de schade aan het betonnen balkon goed te inspecteren. Hoe groot is het probleem? Zijn er alleen kleine scheuren aanwezig of is er ook sprake van lekkage? Het is belangrijk om de problemen goed in kaart te brengen. Op deze manier kun je een beter plan van aanpak maken.

2. Repareer scheuren met Triflex

Het is niet vreemd als er na verloop van tijd scheuren ontstaan in het beton van je balkon. Bij kleine oppervlakkige scheurtjes hoef je niet direct in de stress te schieten. Vaak is het relatief eenvoudig op te lossen. Repareer de scheuren bijvoorbeeld met gebruik van Triflex. Dit is een vloeibare kunststof met elastische en waterdichte eigenschappen. Je kunt het naadloos aanbrengen (of laten aanbrengen door een specialist) op de ondergrond. Triflex producten bieden een flexibele afdichting van naden en scheuren in betonoppervlakken.

3. Maak het balkon waterdicht

Beton kan beschadigen wanneer er te veel water bij kan komen. Dit wordt ook wel waterinfiltratie genoemd. Bescherm jouw betonnen balkon door het oppervlak waterdicht te maken. Ook dit kan gemakkelijk met Triflex. Een waterdicht balkon is erg duurzaam en zal dus veel langer in goede conditie blijven.

4. Bescherm het beton tegen zonlicht

Wist je dat de uv-straling van zonlicht effect kan hebben op de conditie van beton? Wanneer het te lang wordt blootgesteld aan fel zonlicht, kan het beton verouderen en langzaam achteruitgaan in kwaliteit. Overweeg daarom om het beton te beschermen met een uv-bestendige toplaag.

5. Schakel een professional in

Bij grote schade is het verstandig om een professional in te schakelen voor de reparatie. Het is namelijk lastig om zelf goede betonreparatie uit te voeren. Ook wanneer jouw balkon nog splinternieuw is, kun je een specialist inhuren om het betonoppervlak te beschermen tegen water en uv-straling. Dit kan onder andere door middel van Triflex. Door een professional in te huren ben je verzekerd van een veilig, duurzaam en esthetisch resultaat. Ze kunnen altijd wel een goede oplossing vinden voor jouw situatie.

Lees ook:


  • Bouw & Wonen Partners:
  • Recticel
  • Wienerberger
  • bouwinfo