Algemeen

Slopen: noodzakelijk voor vernieuwing en herontwikkeling

Slopen: noodzakelijk voor vernieuwing en herontwikkeling
In een tijd waarin de nood aan woningen hoog is, klinkt het misschien gek dat woningen en gebouwen gesloopt worden. Toch is slopen noodzakelijk voor vernieuwing en herontwikkeling van woongebieden. Door gericht te slopen, ontstaat er ruimte voor de bouw van efficiënte woongebouwen met grotere capaciteit en dus meer plek voor woningzoekenden. In dit blog gaan we dieper in op de noodzaak van slopen en welke mogelijkheden dit biedt.

Het belang van een professioneel sloopbedrijf bij totaalsloop

De sloop van gebouwen en constructies is een belangrijk onderdeel van stedelijke vernieuwing, herontwikkeling en herinrichting. Daarbij kan het gaan om zowel verouderde gebouwen die het renoveren niet waard zijn, of om gebieden die ‘woonklaar’ moeten worden gemaakt. Een professioneel sloopbedrijf voor totaalsloop speelt hierbij een cruciale rol.

Als het om grote sloopprojecten gaat, is het kunnen vertrouwen op een professionele partner van groot belang. Een sloopbedrijf voor totaalsloop beschikt namelijk over alle nodige expertise en ervaring, maar bovendien ook over het nodige materiaal. Professionele apparatuur zorgt namelijk voor een kostenefficiënte operatie en in veel gevallen ook voor het feit dat er überhaupt gesloopt kán worden. Met materialen als beton, steen, staal en hout zijn namelijk sterke machines nodig, die niet door menselijke arbeid vervangen kunnen worden.

Ook beschikt een professioneel sloopbedrijf over personeel dat is opgeleid voor dergelijke klussen. Bij de sloop van gebouwen en huizen komt namelijk een hoop kijken. Denk daarbij aan hoe je een dragende constructie veilig kunt slopen, maar ook aan het eventueel omgaan met gevaarlijke stoffen.

Regelgeving

Een ander belangrijk aspect van het inhuren van een sloopbedrijf voor totaalsloop is dat zij zich houden aan strikte milieunormen en regelgeving. Bij het slopen van gebouwen komt vaak veel afval vrij, waaronder puin, bouwmaterialen en mogelijk schadelijke stoffen. Sloopbedrijven beschikken vaak over de kennis van processen en richtlijnen, die er op gericht zijn op een verantwoorde manier met het milieu om te gaan. Waar mogelijk recyclen ze materialen die nog bruikbaar zijn, terwijl overige materialen juist worden afgevoerd en opgeslagen.

Duurzaam slopen en milieuvriendelijkheid

Tegenwoordig is duurzaamheid een belangrijk aspect bij allerlei processen en plannen, van zowel de overheid als de particulier. Slopen is hierop geen uitzondering. Een sloopbedrijf, of het nu gaat om totaalsloop of renovatiesloop, speelt hierin weer een belangrijke rol, als het gaat om het bevorderen van milieuvriendelijke praktijken.

Hoe vraagt u zich af? Dit doen ze door selectieve slooptechnieken toe te passen, waarbij bruikbare materialen zorgvuldig worden gedemonteerd en hergebruikt. Op deze manier wordt de vraag naar nieuwe (fossiele) grondstoffen beperkt en wordt er minder afval geproduceerd.

Ook investeren sloopbedrijven vaak in onderzoek en ontwikkeling van nieuwe methoden en technieken om nog meer bij te dragen aan duurzaamheid. Denk daarbij bijvoorbeeld aan het verminderen van de energiebehoefte tijdens het recyclen van afval, maar ook aan geavanceerde slooptechnieken waarbij materialen meer worden gespaard, waardoor ze beter herbruikbaar zijn.

Door het efficiënter maken van processen, machines en methoden wordt bovendien niet alleen het milieu gespaard, maar verloopt het sloopproces vaak ook veel sneller.

Geluidsoverlast en luchtvervuiling verminderen

Twee andere belangrijke onderwerpen bij sloopwerkzaamheden van gebouwen en constructies zijn geluidsoverlast en luchtvervuiling. Professionele sloopbedrijven werken vaak met de nieuwste apparatuur en machines, die erop gericht zijn geluidsoverlast en luchtvervuiling te minimaliseren. Zo wordt overlast in de omgeving, voor bijvoorbeeld bewoners van de naastgelegen gebouwen, geminimaliseerd.

Veiligheid en risicobeheer in de sloopindustrie

Een van de belangrijkste aandachtspunten bij sloopprojecten is veiligheid. En veiligheid gaat op zijn beurt samen met risicobeheer. Schakel je een professioneel sloopbedrijf in, dan weet je dat dit goed geregeld is door de uitgebreide en gehanteerde veiligheidsprotocollen en maatregelen die ervoor zorgen dat alles veilig verloopt. Tevens zijn alle medewerkers getraind in deze protocollen, zodat iedereen weet wat er moet gebeuren wanneer zich er een (potentieel) onveilige situatie voordoet. Door de implementatie van deze strikte reglementen minimaliseren sloopbedrijven het risico op ongevallen, schade en letsel. Dat geeft jou als opdrachtgever of klant een veilig gevoel!

In het kader van veiligheid en risicobeheer, wordt een sloopproject vaak gestart met een uitgebreide risicoanalyse. Hierbij worden potentiële veiligheidsrisico’s in kaart gebracht zoals de kans op het vrijkomen van asbest en instortgevaar van (oude) gebouwen. Ook hoort het maken van een planning en het uitvoeren van inspecties bij de analyse. Al deze maatregelen zorgen voor een efficiënte en veilige sloop.

Afvalverwerking en milieubescherming

Een laatste rol van sloopbedrijven is weggelegd als afvalverwerker en milieubeschermer. Tijdens grote sloopprojecten komt veel afval vrij. Niet alle afval kan echter hergebruikt worden, wat betekent dat een deel verwerkt moet worden. Dit deel zal moeten worden gesorteerd, zodat elk type afval juist verwerkt kan worden. In sommige gevallen betekent dit dat het verbrand wordt, maar soms betekent het ook dat het opgeslagen moet worden. Denk daarbij aan chemisch afval.

Conclusie

Sloopbedrijven hebben een belangrijke rol bij stedelijke vernieuwing en herontwikkeling. Door de ruime ervaring met reglementen, de nieuwste methoden en efficiënte processen omtrent slopen, zijn sloopbedrijven onmisbaar. Tevens spelen ze een belangrijke rol bij het verwerken van resterend, onbruikbaar afval. Sloopbedrijven fungeren namelijk vaak ook als afvalverwerkingsbedrijf, omdat ze over de juiste machines en apparatuur beschikken.

Ook interessant


Build for Life