Keukens

Wat kost een nieuwe keuken?

Wat kost een nieuwe keuken?
De prijs die je betaalt voor een nieuwe keuken hangt af van enkele factoren zoals het materiaal dat je kiest en de kwaliteit daarvan, het formaat van de ruimte en de soort inbouwapparatuur. Ook spelen allerlei bijkomende kosten een rol in de uiteindelijke prijs, zoals bijvoorbeeld de tarieven voor het plaatsen, monteren en laten aansluiten van apparatuur, maar ook de afwerking zoals het laten verven, lakken of stucen. Het is dus verstandig om vooraf een budget te bepalen, en rekening te houden met deze verschillende factoren. In dit artikel lees je alles over de kosten voor een nieuwe keuken en hoe deze zijn opgebouwd.

Wat kost een nieuwe keuken?

De gemiddelde kosten voor een nieuwe keuken liggen tussen de 7.500 en 15.000 euro volgens Keukens Gids. De prijzen kunnen variëren van 3.000 tot 5.500 voor een eenvoudige, merkloze keuken zonder inbouwapparatuur, tot een luxe keuken van 15.000 tot 25.000 euro met gerenommeerde A-merken, luxe inbouwapparatuur, en onderdelen die op maat zijn gemaakt.

In onderstaande tabel zie je een overzicht van alle gemiddelde kosten op een rij.

Type keukenGemiddelde prijsOmschrijving
Eenvoudige keuken€3.000,- tot €5.500,-Merkloos, geen inbouwapparatuur
Gemiddelde keuken€10.000,- tot €15.000,-Standaard keukenapparatuur
Luxe keuken€15.000,- tot €25.000,-A-merk, luxe inbouwapparatuur, op maat gemaakt

Je oude keuken renoveren

De vraag of je beter een nieuwe keuken kunt kopen, of een oude wil (laten) renoveren, hangt uiteraard af van je wensen en de staat van je huidige keuken. Het is in ieder geval meestal voordeliger qua prijs om bepaalde onderdelen die nog goed zijn te laten staan, en bijvoorbeeld te kiezen voor een nieuwe kleur verf of wrap folie en eventueel enkele nieuwe onderdelen te plaatsen.

Met een renovatie geef je je keuken toch een compleet frisse en nieuwe uitstraling zonder alles geheel te hoeven vervangen. Als je alleen wat onderdelen gaat vernieuwen hoeven er bijvoorbeeld ook geen metingen worden gedaan en leidingen worden verlengd, en scheelt het dus een hoop tijd.

Wat kost een nieuwe keuken?

Nieuwe keuken

In sommige gevallen is het wel voordeliger om je keuken geheel te vernieuwen, namelijk wanneer de onderdelen erg verouderd zijn en toe zijn aan een volledige vervanging. De levensduur van een keuken is ongeveer 20 jaar.

Ook voor een relatief grote keuken is het soms niet per se goedkoper om deze te laten renoveren, zeker niet wanneer alles op maat moet worden gemaakt en het project toch erg duur uitvalt vanwege de omvang van de renovatie. Je kunt dan goedkoper uit zijn met een nieuwe keuken.

Ook in het geval van een keuken waarbij je de indeling volledig wil veranderen, is het vaak uiteindelijk goedkoper om een geheel nieuwe keuken te plaatsen.

De vraag of een renovatie of een volledig nieuwe keuken voordeliger is, hangt dus helemaal af van je situatie en de staat van je keuken. Je kunt je hierover altijd laten adviseren door een keukenspecialist.

Goedkope nieuwe keuken: zo bespaar je op de kosten

De prijs die je uiteindelijk kwijt bent aan je nieuwe keuken, hangt erg af van de keuzes die je maakt. Een goedkope nieuwe keuken is ook mogelijk. Je kunt op verschillende manieren besparen op kosten. Hieronder zie je vijf besparingstips.

  1. Qua apparatuur hoef je niet altijd voor topmerken zoals bijvoorbeeld Miele te kiezen. Een merk als Zanussi is vaak wat betaalbaarder en ook prima in kwaliteit. Wil je wel een koelkast of vaatwasmachine van een topmerk? Bij witgoedspecialisten kun je voor voordelige prijzen goede tweedehands keukenapparatuur vinden.
  2. Voor een werkblad ben je goedkoper uit als je voor kunststof kiest. Tegenwoordig zijn er vele kwalitatieve en gebruiksvriendelijke kunststof keukenbladen te koop voor een niet al te hoge prijs, die erg lijken op een keukenblad van natuursteen of hout.
  3. Probeer zoveel mogelijk zelf te doen in de werkzaamheden rondom het plaatsen en monteren van je nieuwe keuken. Als je zelf handig bent of iemand in je omgeving kent die praktisch is ingesteld en kan helpen met het plaatsen van de onderdelen is dit veel goedkoper dan wanneer je de werkzaamheden uitbesteedt aan een specialist.
  4. Probeer qua indeling zo min mogelijk aan te passen. Als je de indeling hetzelfde houdt, scheelt dat in kosten omdat je niet onderdelen op maat hoeft te laten maken en er dus minder werkuren in zitten.
  5. Koop je keuken op een tactvol moment, vaak kun je korting krijgen in de zomermaanden of aan het einde van de maand. Een keukenverkoper moet soms namelijk bepaalde percentages verkopen binnenhalen en geeft om deze reden dan een voordelige prijs voor de aanschaf van een nieuwe keuken. Zo sluit je een slimme deal.

Ook interessant