Algemeen

Wat is e-mailmarketing?

Wat is e-mailmarketing?
E-mailmarketing is een onderdeel van online marketing waarbij een bericht met een marketingboodschap gelijk naar de ontvanger wordt gestuurd via e-mail. Je kunt hierbij denken aan nieuwsbrieven of aanbiedingen die per e-mail worden verstuurd. E-mail marketing kan een ongelofelijk effectief marketingmiddel dat niet mag ontbreken in de marketingmix. In dit artikel leggen we je uit hoe je met e-mailmarketing kunt beginnen.

Bepaal je doelen

Voordat je begint met e-mailmarketing is het belangrijk om je doelen te bepalen. Wat wil je bereiken met e-mailmarketing? Welke doelgroepen wil je e-mailen en hoe verhoudt e-mailmarketing zich met de rest van je marketingmix. Of je e-mailmarketing nu wilt gebruiken om nieuwe leads te genereren of je bestaande klanften loyaal te houden. Het is belangrijk om je doelen op een rij te zetten. Zo kun je ook je resultaten beter analyseren.

De juiste e-mailmarketing software

Een online mailing versturen doe je met de juiste software. Er zijn een aantal zaken waarop je moet letten bij het uitkiezen van de juiste software. Kun je een mailing maken in je eigen huisstijl? Kun je de resultaten goed analyseren? Is het mogelijk om A/B testing te doen en kun je met het programma gebruik maken van personalisatie. Daarnaast is het niet de bedoeling dat je een week bezig bent om erachter te komen hoe de software werkt. Gebruiksvriendelijkheid is daarom ook iets om op te letten.

Integratie met je website

Het is ook belangrijk dat je de software kunt koppelen met je website. Zo bespaar je veel handmatig werk. Je hebt niet te maken met handmatige imports van contacten en klantgegevens worden automatisch gesynchroniseert. In veel gevallen kun je er ook voor zorgen dat een bezoeker op de website een automatische e-mail krijgt als hij producten in de winkelwagen legt en deze niet afrekent.

E-mailadressenlijst opbouwen

Om e-mailmarketing te gebruiken heb je e-mailadressen nodig. Deze contacten moeten toestemming hebben gegeven om je e-mail te ontvangen, anders mag je ze niet mailen. Zomaar e-mailbestanden kopen in verboden. Je zult dus zelf aan de slag moeten om e-mailadressen te verzamelen. Via een popup kun je bijvoorbeeld je bezoekers attent maken op de nieuwsbrief. Je kunt ook een klein cadeautje aanbieden of informatie waar de bezoeker iets aan heeft en niet zo makkelijk ergens anders kan vinden in ruil voor een e-mailadres.

Campagne inrichten

Je wilt natuurlijk een e-mail sturen die er goed uitziet en in je eigen huisstijl is. Hiervoor heb je een goede template nodig die responsive is, zodat de e-mail ook goed op mobiele apparaten getoond kan worden. Je kunt zelf je template maken, maar je kunt deze ook in je eigen huisstijl laten ontwikkelen. Maak de e-mail aan en denk goed na over de boodschap die je wilt uitzenden. Maak doelgroepen en segmenten aan en stuur de juiste informatie naar de juiste doelgroep. Bepaal ook wat de conversie is. Is het het openen van de e-mail? Of moet er na het openen op een link geklikt worden binnen de e-mail.

Resultaten analyseren

Nadat je je e-mail hebt verstuurd kun je een tijdje later de resultaten zien binnenkomen. Je ziet bijvoorbeeld hoeveel mensen de e-mail hebben geopend en hoeveel mensen er op links hebben geklikt. Daarnaast kun je ook zien bij hoeveel e-mailadressen de e-mail nooit is aangekomen en welke mensen zich hebben uitgeschreven.

Build for Life