Zwembaden en (zwem)vijvers

Wat is de kostprijs van een binnenzwembad?

Een eigen zwembad is de natte droom van heel wat Belgen. Toch is een zwembad niet voor ieders beurs weggelegd. Een heus binnenzwembad bouwen lijkt voor velen al helemaal buiten handbereik. Maar hoeveel bedraagt de kostprijs nu écht? Het goede nieuws is dat zwembaden steeds goedkoper worden. Al betekent dat niet dat ze tegenwoordig voor iedereen betaalbaar geworden zijn. Hoe je het ook draait of keert: een zwembad is sowieso een luxeproduct, waardoor je rekening moet houden met een btw-tarief van 21 procent.

Een buitenzwembad is mogelijk vanaf zo’n 28.000 euro exclusief btw. Voor die prijs heb je een instapmodel met een voorgevormde kuip uit composiet. Voor een een basiszwembad dat ter plaatse wordt gemaakt met stortbeton of metselwerk moet je rekenen op zo’n 40.000 euro exclusief btw. Extra’s zoals een rolluik laten de prijs nog oplopen. Wil je de prijs drukken, dan kun je overwegen om zelf je zwembad te bouwen, maar dan ben je natuurlijk ook volledig zelf verantwoordelijk voor de kwaliteit.

Vanaf 90.000 euro exclusief btw

Een binnenzwembad bouwen is een heel ander verhaal. Het gaat om specialistenwerk dat een grondige voorbereiding vereist. Eigenlijk moet je al bij het uittekenen van je woning contact opnemen met een zwembadbouwer. Zo kan die in samenspraak met je architect overleggen en de bouw van je binnenzwembad tot in de puntjes voorbereiden. Bij de bouw van een binnenzwembad komt namelijk heel wat kijken. Zo moet je niet alleen beslissen waar het zwembad precies komt (in een kelder, in een speciaal daarvoor gebouwde ruimte, ...), je moet ook ruimte voorzien voor een ontvochtigingssysteem.

Dat alles maakt dat je voor een binnenzwembad op minstens 90.000 euro exclusief btw moet rekenen. Maar hoeveel je droom je effectief zal kosten, hangt af van verschillende factoren.

Een binnenzwembad bouwen: tal van mogelijkheden

‘Hét’ binnenzwembad bestaat immers niet. Elk zwembad is een creatie op maat van de klant. Als je bij zwembadbouwers offertes aanvraagt om met elkaar te vergelijken, is het dan ook belangrijk dat je weloverwogen vergelijkt.

Voor het bouwen van een binnenzwembad zijn er namelijk eindeloos veel mogelijkheden. De kostprijs is dan ook sterk afhankelijk van:
  • de afmetingen
  • het type zwembad: standaard ‘skimmerzwembad’, overloopzwembad of onderloopzwembad
  • de binnenbekleding: mozaïek, liner of tegels
  • de stijl: rustiek binnenzwembad, designbinnenzwembad, wellnessbinnenzwembad, ...

Ook interessant