Algemeen

Wapens produceren met een 3D-printer?

Het Howest-Prototyping Event toont, samen met het Design Platform Vlaanderen, innovatie tijdens een tweedaagse in de Budafabriek. Op 25 en 26 juni kunnen zowel de industrie als het grote publiek workshops en lezingen volgen of de boeiende tentoonstelling Shaping Matter bezoeken. Wat dacht je van een tv met een glasplaat? Een primeur die technologiereus Philips toont tijdens het Prototyping Event dat plaatsvindt in de Week van het Ontwerpen. Of een opblaasbare metalen stoel? Of wil je je eigen 3D-printer bouwen, maar dan niet om wapens te produceren?

Het Prototyping event heeft voor het eerst plaats in de Budafabriek en is gespreid over twee dagen. Op 25 juni komt de industrie aan haar trekken en de dag erna kan ook het publiek genieten van innovatie en hoogtechnologie.

Een evenement dat prototyping in de spotlichten plaats, klinkt een beetje als de ver-van-mijn-bed-show. Vooral als de nadruk wordt gelegd op nieuwe materialen of op bestaande materialen die op een innovatieve manier vorm kregen. Niets is echter minder waar. 'Het is inderdaad heel toekomstgericht, maar het event is in de eerste plaats praktisch. De technologieën die tijdens de lezingen en workshops getoond worden zijn nu al volledig gebruiksklaar voor zowel de maak- als ontwerpindustrie,' vertelt Bart Grimonprez van het Industrial Design Center van Howest.

De industriedag heeft plaats op 25 juni met lezingen en simultane workshops zowel in de voor- als namiddag. De publiekstrekker is ongetwijfeld Chris Lefteri die door zijn passie voor materialen de bijnaam London's Materials Man kreeg. Chris Lefteri is een industrieel ontwerper die met zijn bedrijf Chris Lefteri Design een brug slaat tussen de materialenindustrie en het designveld. De vaardigheid om de ervaringen die een materiaal genereert te begrijpen én te vertalen naar een ontwerp, bezit hij als geen ander. Klassebak Lefteri probeert alvast zelf het goede voorbeeld te geven. Als een bepaalde hardheid zoals ‘shore hardness 55A’ even zacht is als een handpalm, dan legt hij dat zo uit.

Tijdens de dag voor de industrie komt ook het Kortrijkse innovatiebedrijf Creax aan bod, is er do-design en stelt Voka haar eigen businessclub rond materialen voor.

Je eigen kloon dankzij 3D?
Op 26 juni is er dan een publieksdag, ingevuld door het Design Platform Vlaanderen en in samenwerking met het Budalab. Het thema van die dag is ‘innovatieve verbindingen’. Voor de home designer of voor al wie zelf eens aan de slag wil met nieuwe materialen en technologieën. Onhaalbare toekomstmuziek? Verre van. Zo is er een workshop waarin je je eigen 3D-printer leert bouwen. Een aantal weken geleden ontstond er nogal wat commotie in de Amerikaanse pers, toen bleek dat iedereen met een 3D-printer ook zomaar een wapen kan produceren. Is Kortrijk dan in gevaar? 'Helemaal niet,' lacht Bart Grimonprez, de bezieler van het Prototyping Event en de drijvende kracht achter de technologie van morgen. 'Wij gaan de mensen niet tonen hoe je een wapen uit een 3D-printer tovert, maar we experimenteren eerder op een ludieke manier. Wat dacht je van een soort mini-kloon die bezoekers van zichzelf kunnen maken. Jouw evenbeeld, maar in het klein.' Ook leuk en boeiend is de workshop die Howest samen met TIO3 geeft. Daar zoek je uit hoe je op een innovatieve manier textiel met andere materialen kan verbinden.

Tot slot loopt tijdens de tweedaagse de tentoonstelling Shaping Matter. Hiervoor werd ook een samenwerking opgezet met Design Platform Vlaanderen. De drijvende kracht hier is Tore Bleuzé van Howest, die een uitgesproken voorliefde koestert voor design to connect. Tore: 'Shaping Matter toont nieuwe materialen om verbindingen te maken. Ook is er aandacht voor bestaande materialen die in een nieuw innovatief kleedje gestopt worden. Technologiereus Philips toont er een nieuw tv-toestel dat met een glasplaat werd gemaakt. Heel mooi om naar te kijken, zelfs als er geen beeld is. Ook tonen we schoenen die in één stuk geprint werden in 3D. Gedaan met afbrekende hakken, veel vrouwen zullen ons hiervoor dankbaar zijn.'

Rest ons dan nog de vraag of zo'n technologie niet te hoog gegrepen is voor een regio die toch voornamelijk uit KMO's bestaat. Bart Grimonprez: 'Veel van die innovatieve technologie wordt in onze achtertuin ontwikkeld en negentig procent van de sprekers op het event zijn afkomstig uit ons land of hebben een link met een Belgisch bedrijf. Toch komen de meeste toepassingen uit het buitenland, omdat de kennis nog niet tot in onze bedrijven is doorgesijpeld. Blijkbaar hebben we de neiging vast te houden aan de traditionele technieken die we goed onder de knie hebben.'

'Waarom? Misschien denken we te veel in zwart-wit, terwijl de komst van een nieuwe techniek helemaal niet hoeft te betekenen dat een andere, meer traditionele verdwijnt. Integendeel, gekaderd in de juiste toepassing heeft elke technologie zijn plaats. Zo ontstaat een complementair geheel dat voor iedere uitdaging de gepaste oplossing heeft. Het zou dus een grote fout zijn om de kennis over de traditionele technieken te laten verwateren, denkend dat additive manufacturing de boel toch zal overnemen.’

Meer info en het volledige programma vind je op www.prototypingevent.be

Ook interessant


Build for Life