Algemeen

Form 1: de eerste desktop 3D-printer

De Amerikaanse onderneming Formlabs onthult een compacte en betaalbare 3D-printer die print op hoge resolutie.
Het is volgens de makers de eerste ‘prosumer’ desktop 3D printer. Het apparaat print op een hoge resolutie, voor producten van een professionele kwaliteit. Dat voor een prijs die het de printer voor individuele ontwerpers en ingenieurs bereikbaar moet maken.

Nauwkeurig
De Form 1 werkt met stereolithografie (SL), een techniek waarbij met een laser een harsachtige vloeistof wordt verhard op de gewenste plaatsen. De laser wordt aangestuurd via een gebruiksvriendelijke software, aldus Formlabs, waarin modellen uit elk 3D CAD-programma kunnen worden ingevoerd.

Stereolithografie is een van de nauwkeurigste 3D printtechniek. De Form bouwt de prints op in lagen van 25 micron (0,0025 mm), en levert details ter grootte van 300 micron (0,03 mm). Complexe vormen kunnen worden uitgevoerd met een oppervlak dat aan professionele eisen voldoet. De geprinte objecten kunnen 125 x 125 x 165 mm groot zijn.

Bereikbare printer
Een jaar ontwikkeling is aan de officiële onthulling van de Form 1 voorafgegaan. De drie mannen achter Formlabs – Maxim Lobovsky, David Cranor an Natan Linder – waren als onderzoekers aan de MIT in 2009 enthousiast over de beloftevolle technologie. Evenzeer waren ze gefrustreerd over de hoge prijs en de complexiteit van de beschikbare 3D-printers.

Lees verder op Architectenweb.nl
Build for Life