Architectuur

Crème de la crème bij groot Rapid Prototyping event

Rapid Prototyping en Rapid Manufacturing, technieken voor het printen van 3D-modellen op basis van een virtueel model, zijn reeds goed ingeburgerd in heel wat Vlaamse bedrijven. Toch is België nog volop bezig met een inhaalbeweging in vergelijking met onze buurlanden. Het departement PIH van HOWEST (Hogeschool West-Vlaanderen), ook reeds jaren actief in dit domein, nodigt op woensdag 16 januari 2008 specialisten uit bedrijfs- en onderwijswereld uit om geïnteresseerde ondernemingen uit verschillende sectoren uitvoerig te informeren over technieken en toepassingen.

Met dit event wordt voor het eerst op grote schaal aandacht besteed aan Rapid Prototyping in Vlaanderen (en België). Het programma biedt een unieke verzameling van sprekers die op het gebied van Rapid Prototyping toonaangevend zijn, zowel in de Benelux als op wereldschaal. Er wordt ondermeer aandacht besteed aan de mogelijkheden van een 3D-printer in een kantooromgeving. Verder komt ook de software aan bod om data zodanig te bewerken dat ze bruikbaar zijn om ontwerpen in 3D te realiseren. De organisatoren willen het publiek ook wijzen op de opportuniteiten die Rapid Prototyping-technieken buiten het domein van de productontwikkeling kunnen bieden. Ook in de architectuurwereld en 3D-animatie, waar de techniek momenteel nog vrij onbekend is, kan Rapid Prototyping een uitkomst bieden.

De enorme opkomst en interesse voor dit event (ongeveer 150 deelnemers) wijst erop dat het thema vandaag een zeer belangrijke rol speelt en dat deze markt wellicht aan het begin staat van een nieuwe generatie met meer betaalbare installaties voor kantoorgebruik enerzijds. Anderzijds is er ruimte voor machines die meer en meer capaciteit hebben om een hogere kwaliteit te bereiken én productiestukken af te leveren met eigenschappen die vroeger niet mogelijk waren.

Onder de noemer ProtoLab onderzoekt HOWEST toepassingen rond Rapid Prototyping en Manufacturing in de vakgebieden Architectuur, Ergotherapie en Industrieel productontwerpen. Het ProtoLab beschikt over een goed uitgerust machinepark (3D-scanner en –printer, vacuum casting machine …) én expertise die ter beschikking staan van bedrijven. Het hoeft dus niet te verwonderen dat de studiedag plaats vindt op de campus Product Design van HOWEST.

Informatie over de studiedag rond Rapid Prototyping op 16 januari 2008 vindt u op www.protolab.be. Het event start om 14.00u in het Creative Blok van HOWEST – departement PIH, Marksesteenweg 58, 8500 Kortrijk.

Algemeen

HOWEST is lid van de Associatie Universiteit Gent (AUGent) en omvat vijf departementen in Brugge (departement Simon Stevin en departement Lerarenopleiding), Kortrijk (departement Hiepso en departement PIH) en Oostende (departement Vesalius-HISS).

Als één van de prominente aanbieders van hoger onderwijs in West-Vlaanderen kent HOWEST een continue groei met momenteel 4.200 studenten. HOWEST biedt een brede waaier van opleidingen aan met 22 bachelor- en 7 masteropleidingen.