Buitenschrijnwerk

Wanneer moet je je kozijnen laten vervangen?

Wanneer moet je je kozijnen laten vervangen?
Kozijnen van goede kwaliteit gaan heel wat jaren mee. Toch is het handig om te weten wanneer ze aan vervanging toe zijn. Verouderde kozijnen kunnen namelijk vervelende problemen veroorzaken. Denk aan tocht (en dus een hoge energierekening), wateroverlast en een slechte veiligheid. Hieronder lees je wanneer je in actie moet komen.

Schade of houtrot

Wanneer kozijnen goed worden onderhouden, kunnen kleine beschadigingen vaak nog opgelost worden. Bij hele oude kozijnen is dit helaas niet het geval. Tegenwoordig zijn de materialen en technieken zo verbeterd, dat het niet de moeite waard is om te investeren in reparatie. Je kunt beter nieuwe kozijnen van hoge kwaliteit aanschaffen. Heb je houten kozijnen en is er houtrot ontstaan? Dan kun je deze oude houten kozijnen laten vervangen voor kunststof of aluminium. Dit materiaal is veel onderhoudsvriendelijker.

Andere tekenen van ouderdom

Ook wanneer er andere tekenen van ouderdom optreden, is het hoog tijd voor vervanging. Denk aan slijtageplekken of afgebladderde verf die nauwelijks kan worden hersteld. Je kunt de huidige kozijnen altijd laten controleren door een kozijn expert als je twijfelt. Zij kunnen direct adviseren wat de beste kozijnen zijn voor jouw situatie.

Slechte isolatiewaarde

Oude kozijnen zijn nog vaak slecht geïsoleerd en voorzien van enkel glas. Zelfs als er nog geen zichtbare beschadigingen zijn, is het verstandig om deze verouderde kozijnen te laten vervangen. Nieuwe kunststof of aluminium kozijnen met isolatieglas hebben een veel betere isolatiewaarde. Hierdoor ontsnapt er in de winter minder warmte via de ramen en komt er ook minder koude tocht binnen. De verwarming hoeft minder hard te werken en je bespaart zo flink op de energiekosten. Bovendien is een lager energieverbruik veel beter voor het milieu. Nieuwe kozijnen zijn dus een goede manier om de woning weer een stukje duurzamer te maken.

Verminderde inbraakveiligheid

Vergeet niet dat verouderde kozijnen minder inbraakveilig zijn dan de kwalitatieve kozijnen die er nu op de markt zijn. Ook dit is een goede reden om je kozijnen te laten vervangen. Kijk bij aankoop of het hang- en sluitwerk is voorzien van een SKG-keurmerk en of de kozijnen het Politie Keurmerk Veilig Wonen hebben. Dan ben je verzekerd van een inbraakwerend product.

Verouderde uitstraling

Zijn alle bovenstaande punten niet van toepassing, maar is de look van de huidige kozijnen gewoon een doorn in het oog? Ook dat is een gegronde reden om ze te laten vervangen. Tegenwoordig zijn er veel meer mogelijkheden wat betreft kleur en uitstraling. Je kunt zelfs kunststof kozijnen kopen die eruitzien als hout!