Algemeen

Wachtbekkens verminderen overstromingsrisico

Vlaams minister van Leefmilieu Joke Schauvliege zette gisteren twee nieuwe wachtbekkens in werking die het overstromingsrisico in het valleigebied van de Molenbeek in Geraardsbergen en Lierde gevoelig verminderen. Met deze investering van 2,65 miljoen euro kan in totaal nu 365.000 m³ water opgehouden worden. Sinds de overstromingen van 2010 voorzag minister Schauvliege in extra financiering zodat de Vlaamse Milieumaatschappij (VMM) waterbeschermingswerken versneld kan uitvoeren.

Het valleigebied van de Molenbeek omvat de gemeente Lierde en de Geraardsbergse deelgemeenten Ophasselt, Smeerebbe-Vloerzegem en Zandbergen, waar de beek in de Dender uitmondt. Deze streek had al vaker te maken met wateroverlast. Om de omwonenden beter te beschermen werkte de VMM een totaalplan uit met drie gecontroleerde overstromingsgebieden (GOG’s).

Sinds de hevige waterellende van 2010 die ook het Denderbekken heeft getroffen, voorzag Vlaams minister van Leefmilieu, Natuur en Cultuur Joke Schauvliege al in bijkomend 25 miljoen euro om overstromingsschade in Vlaanderen in te perken. Samen met Europese subsidies (het WAVE-project) zorgden de Vlaamse middelen ervoor dat de VMM in deze Oost-Vlaamse regio al twee van drie nieuwe wachtbekkens bij eventuele volgende overstromingen kan inzetten.

In een eerste fase werden het GOG Molenbeek (ter hoogte van de Vuilstraat in Geraardsbergen) en het GOG Ophasseltbeek (aan de N42 op de grens van Geraardsbergen en Lierde) aangelegd. De werken startten in maart 2011. Gelukkig werd een natte zomer gevolgd door een droog najaar, en konden de werken in de moerassen van de Moenebroeken vlot verlopen. De bouwkundige werken waren al eind 2011 klaar. Het nut van de investering bleek vorig jaar in december al toen de wachtbekkens na langdurige regen handmatig gevuld werden. De elektromechanica werd dit voorjaar op punt gesteld, waardoor de GOG’s sinds deze zomer uitgerust zijn met een automatische sturing.

Vlaams minister Schauvliege: “Door het water zo veel mogelijk op natuurlijke wijze in de beschikbare ruimte langs de bovenloop van de Molenbeek te bergen, zal het overstromingsrisico in delen van Ophasselt, Vloerzegem en Zandbergen gevoelig dalen.”

GOG Molenbeek, het grootste van de twee gecontroleerde overstromingsgebieden, kan nu in totaal 300.000 m³ water bergen. Voordien ving deze vallei slechts 100.000 m³ op. Dankzij goede afspraken met het Agentschap voor Natuur en Bos en de nodige compensatiemaatregelen kon ook de impact op het natuurgebied beperkt worden en kan de vallei dus bijkomend 200.000 m³ water bergen.

Sedimentvang
Stroomopwaarts zorgt het nieuwe GOG Ophasseltbeek voor de berging van zo’n 65.000 m³ voor de bescherming van de gemeente Ophasselt. In dit wachtbekken werd ook een zogenaamde ‘sedimentvang’ ingepast. Dat is een verbreding die de stroom van het water sterk vertraagt waardoor de zwevende deeltjes naar de bodem zakken. Sedimentvangen zijn kostenbesparend omdat ze ervoor zorgen dat het slib stroomafwaarts in de waterloop minder vaak moet verwijderd worden. Ook dit zorgt voor een verminderd overstromingsrisico.

Het totaalplan van de VMM voor de Molenbeekvallei omvat nog een derde wachtbekken, een investering van 485.000 euro. Het GOG Moenebroekbeek zal ter hoogte van de N42 nog eens 105.000 m³ kunnen ophouden. De VMM hoopt in het voorjaar van 2013 van start te gaan met de werken.

Vlaams minister Joke Schauvliege: “Door wachtbekkens te bouwen maken we ruimte voor water en beperken we het overstromingsrisico. Door de tussentijdse afbakening van overstromingsgebieden kunnen de waterbeheerders bovendien versneld overstromingsgebieden realiseren met behoud van de rechtszekerheid van de eigenaars. De verbeterde en vereenvoudigde watertoets helpt dan weer vergunningverleners en initiatiefnemers te bepalen welke bouwplannen nog mogelijk zijn in overstromingsgevoelige gebieden. En nu werken we aan een nieuw instrument: de informatieplicht voor vastgoedmakelaars, immobiliënmaatschappijen en notarissen. Ik wil immers dat potentiële kopers en huurders duidelijk weten of het bewuste onroerend goed al dan niet in overstromingsgevoelig gebied ligt.
Burgers kunnen trouwens zelf de waterschade zo klein mogelijk houden door hun huizen waterbestendig te maken. Onder meer in de brochure ‘Overstromingsveilig bouwen en wonen’ vinden ze daartoe nuttige tips (www.integraalwaterbeleid.be).”

Ook interessant


Build for Life