Tuin

De Bufferklinker buffert gratis het hemelwater van uw dak

Door de sterk doorgevoerde verharding van Vlaanderen kan het hemelwater op heel wat plaatsen niet meer op een natuurlijke wijze in de grond doordringen. Daardoor treden bij hevige regenval de riooloverstorten in werking en kunnen beken en rivieren overstromen.

Het decreet Integraal Waterbeleid probeert via de watertoets de wateroverlast en watertekorten brongericht aan te pakken. Hierbij is het nuttig om weten dat vooral korte, hevige regenbuien, die ongeveer 7% van de totale jaarlijkse neerslag uitmaken, aan de basis van die wateroverlast liggen.

Het infiltratievermogen van water is afhankelijk van de ondergrond, onderfundering, fundering, straatlaag en betonstraatstenen. Daarbij is de zwakste schakel heel bepalend. Door de minder en slecht doorlatende grondsoorten is het daarom belangrijk dat de bestratingen naast een infiltrerend vermogen ook nog kunnen bufferen en liefst nog vertraagd afvoeren.

ArtStone – producent en verdeler van sierklinkers – zocht een eigen oplossing waarbij het hemelwater voldoende lang ter plaatse blijft. De waterbalans wordt daarbij in stand gehouden, wat een enorme positieve impact op het milieu betekent.

Om de piekafvoer van afstromend water te beperken werd de ‘Bufferklinker’ ontworpen.

De ArtStone Bufferklinker is een goed huwelijk tussen een sterfput en een klinker, dat de eigenschappen infiltreren, bufferen en vertraagd afvoeren op een schitterende wijze verenigt.

Dankzij een geïntegreerde holte met een capaciteit van - afhankelijk van de uitvoering - 35 of 71 liter hemelwater per m² kan worden opgevangen. Daardoor kan zelfs het overbodige dakwater tijdelijk mee in de bestrating worden gebufferd en is hiermee een buitenbeentje onder de waterdoorlatende bestratingen.

Via diverse infiltratiegleuven of via de stormpijp stroomt het water in de holte waar het tijdelijk wordt vastgehouden. Zijdelingse kanalen zorgen voor een spreidings- en vertragingseffect. In functie van de doorlatendheid van de onderstructuur infiltreert het hemelwater vervolgens ter plaatse vertraagd via uitgaande kanaaltjes in de ondergrond en dit over de volledige oppervlakte.

Deze werkwijze elimineert in belangrijke mate het afvoeren van hemelwater via het rioleringstelsel. Wachtbekkens, extra regenputten, waterpompen en vorstproblemen behoren in heel wat gevallen tot het verleden.

De ArtStone Bufferklinker kan waterpas gelegd worden waardoor hij ideaal is voor hoogteopslag zoals containers, bouwmaterialen en hout.

Afhankelijk van de plaats van toepassing bieden wij de standaard beton bufferklinker of de waterdoorlaatbare bufferklinker aan.

In samenwerking met het Opzoekingcentrum voor de Wegenbouw worden de hydraulische en weerstandeigenschappen van de diverse belastingcategorieën in kaart gebracht.

Dank zij de beschikbaarheid van een machinaal pakket kunnen de openbare ruimten en parkings op een ecologische en efficiënte wijze verhard worden.

De Bufferklinker heeft op de Nacht van de KMO de prijs voor Idee van het jaar in de wacht gesleept.