Vastgoed

Waarvoor verhuist de senior dan wel?

De laatste maanden zijn er flink wat ontwikkelingen op de woningmarkt. De woningverkopen lijken weer in de lift te zitten, de prijzen van koopwoningen zijn licht gedaald en het taboe op veranderingen van de hypotheekrenteaftrek lijkt definitief doorbroken. Daarnaast blijft het mede door de EU-beschikking voor staatssteun aan corporaties steeds moeilijker om een betaalbare huurwoning te vinden. Door deze ontwikkelen wordt het kopen van een woning in 2012 wel steeds interessanter. Als hierdoor de woningmarkt weer op gang komt betekent het dat een grote groep senioren na kan denken over de volgende, misschien laatste stap in hun wooncarrière. Maar hoe wil de senior anno 2012 wonen? Wat vinden 55-plussers belangrijk in hun woning en woonomgeving? En voor welke product-markt-combinatie verlaten ze inderdaad hun vertrouwde stek en gaan ze hun volgende levensfase qua huisvesting anders invullen? Door de velen woonmarkt- en woningbehoefteonderzoeken die USP Marketing Consultancy jaarlijks uitvoert voor gemeenten, corporaties en ontwikkelaars heeft USP een goed beeld van wat de senior wil. Dit artikel geeft antwoord op deze vragen.

Verhuisgeneigdheid onder senioren relatief hoog
Bekend is dat 55-plussers hun verhuizing het liefst zo lang mogelijk uitstellen. Toch blijkt dat de verhuisgeneigdheid onder senioren nog relatief hoog is. Ongeveer 13% van de senioren geeft aan binnen 5 jaar te willen verhuizen. Dat is slechts 6% lager dan de verhuisgeneigdheid onder alle leeftijdsgroepen in totaal. De afgelopen jaren heeft een aantal verhuisgeneigde 55-plussers de volgende stap in de wooncarrière niet kunnen maken omdat men de woning niet kreeg verkocht. De latente verhuiswens van deze groep blijft echter en deze groep wordt mettertijd steeds groter. De verhuisgeneigdheid onder deze groep is in sommige gevallen zelfs groter dan onder medioren (leeftijdsgroep tussen 35 en 55 jaar). Rekeninghoudend met de vergrijzing betekent dit dat er absoluut gezien een grote groep senioren wacht op een volgende woning. De senioren die vanwege de gezondheid en ongeschiktheid van de woning genoodzaakt zijn om te verhuizen zijn hier dan nog niet eens in meegenomen.

Huren in middensegment in trek
Senioren met een koopwoning wonen vaak al lange tijd in de woning en hebben in veel gevallen zelfs de hypotheek voor een groot deel afbetaald. Bij verkoop van hun woning en verhuizing naar een huurwoning, komt er dus een groot bedrag vrij ter besteding. Dit bedrag zou dan gebruikt kunnen worden om extra eigen bijdrage aan ziektekosten of andere tegenvallende inkomsten op te vangen. Zaken waar senioren zich zorgen om maken, zo blijkt uit een artikel van USP van vorige maand. Maar wat is men bereid voor een huurwoning te betalen? Deze groep heeft in het algemeen lage woonlasten waardoor vaak het beeld heerst dat deze groep ook niet bereid is een al te hoge huurprijs voor een volgende woning te betalen. Toch is de groep die boven de liberalisatiegrens wil huren aanzienlijk. Bijna vier op de tien senioren is bereid meer dan 665 euro te betalen voor een huurwoning. Wanneer alleen gekeken wordt naar senioren met een gezinsinkomen boven de € 34.000, is dit zelfs bijna twee derde. Voor het hoge segment (boven de € 1.000) is nagenoeg geen belangstelling.