Architectuur

Waarom scoren Nederlandse architecten beter dan Vlaamse?

Waarom scoren Nederlandse architecten zo goed in het buitenland en zijn Vlaamse architecten er nauwelijks bekend? Vlaamsearchitectuur.be vroeg het aan Vlaams Bouwmeester Marcel Smets.
Enige tijd geleden was een verslaggever van Vlaamsearchitectuur.be op het World Architecture Festival in Barcelona. Hoewel op dit jongste festival, België in de prijzen viel met Dominica Resort van BURO II en alle Nederlandse bureaus met lege handen naar huis gingen, viel het toch andermaal op dat Nederland op het vlak van architectuur zo veel meer aanzien heeft in de wereld dan België.

We stelden verschillende buitenlandse uitgevers de vraag welke Belgische architecten zij kenden. Een voor een moesten ze het antwoord schuldig blijven. Namen als Beel, Crepain of Robbrecht deden bij hen geen belletje rinkelen.
Gevraagd of ze Nederlandse bureaus kenden, kregen we daarentegen meteen een bevestigend antwoord en noemden ze zonder verpinken OMA, Mecanoo, MVRDV, en nog enkele andere klinkende namen op. Vanwaar dat verschil? Hoe komt het dat Nederlandse architecten zo veel beter scoren in het buitenland.

Lees verder op Vlaamsearchitectuur.be