Vastgoed

Waarom 30% van de woningzoekers liever huurt

Eenderde van de Nederlandse woningzoekers wil liever huren dan kopen. Zij hebben deze voorkeur vooral omdat ze geen hypotheek willen en niet verantwoordelijk willen zijn voor het onderhoud. Een deel zegt echter ook dat er geen geschikte koopwoningen zijn. Met het oog op de ingestelde inkomensgrens voor sociale huur, kan een deel van de huishoudens in het gedrang komen. Dit blijkt uit onderzoek van WoonKennis.

Van de consumenten die actief of latent op zoek zijn naar een woning heeft 32% voorkeur voor een huurwoning. Ruim de helft wil liever kopen, terwijl 10% geen voorkeur heeft. Aan woningzoekers met een voorkeur voor huren is gevraagd waarom ze deze voorkeur hebben. Hierbij wordt het vaakst genoemd dat het onderhoud bij huren de verantwoordelijkheid blijft van de verhuurder. Zes op de tien huurwoningzoekers noemt dit als reden voor hun voorkeur om te huren.

Geen hypotheek

Een andere veelgenoemde plus is dat er geen langlopende financiële verplichting nodig is om te huren in de vorm van een hypotheek. Voor vier op de tien huurwoningzoekenden is dit een belangrijke reden om te willen huren.

Inkomensgrens

Het ontbreken van een langlopende financiële verplichting wordt door 62% van de huurwoningzoekers met een middeninkomen (€ 1.675 tot € 3.000 netto p/m) genoemd als reden om te willen huren. Voor een deel van deze middeninkomens komt dit voordeel echter in het gedrang. Door nieuwe Europese regels moeten corporaties sinds dit jaar 90% van hun bezit verhuren aan huishoudens met een inkomen tot € 33.614 per jaar.

Woonwensen

Een deel van de consumenten die willen huren, zit maar net boven de inkomensgrens. Zij zullen bij een verhuizing moeten kopen of moeten uitwijken naar de duurdere commerciële huursector. Soms zullen ze hierbij zelfs diverse woonwensen moeten loslaten. Van de huurwoningzoekers met een middeninkomen geeft 5% namelijk aan dat zij geen geschikte koopwoning kunnen vinden en daarom willen huren. Daarnaast antwoordt 4% 'anders'. Zij geven veelal aan niet genoeg financiële middelen te hebben voor een koopwoning.

Van alle woningzoekenden die liever huren dan kopen, geeft 6% aan dit te willen omdat een koopwoning niet aan de wensen voldoet. Huishoudens met een inkomen van € 3.000 of meer krikken dit gemiddelde fors op (14%).

Overwaarde

Een andere reden die vaak wordt genoemd om de voorkeur voor huren te verklaren, is het verzilveren van de overwaarde. Dit geldt natuurlijk enkel voor consumenten die momenteel een koopwoning bezitten. Onder 55-plussers is logischerwijs het hoogste percentage te vinden.

Gemiddeld 6% van de huurwoningzoekers ziet een huurwoning nu als een tussenstap naar een koopwoning in de toekomst. Onder jongeren tot 35 jaar geeft 22% dit aan.

Geschikte woonruimte

Eenderde van de woningzoekenden wil liever huren dan kopen. De meest gehoorde argumenten hiervoor zijn dat het onderhoud bij de verhuurder blijft en dat men geen langlopende financiële verplichting hoeft aan te gaan.

Om de woningmarkt op gang te trekken, heeft het kabinet maatregelen aangekondigd die huurders moeten aanzetten om zich op de koopmarkt te richten. Met name huurders met een middeninkomen die opnieuw willen huren, moeten hierdoor hun voorkeur mogelijk laten varen. An sich is er met deze inkomensmaatregel niets mis. Hogere inkomens horen immers niet in sociale huurwoningen thuis. Er moet echter wel gezorgd worden dat er voor deze en andere huurders een alternatief is.

Niet alleen de huurmarkt moet hervormd worden, maar ook de koopmarkt. De Nederlandse woningmarkt zit op slot, terwijl het aanbod voor de middeninkomens niet overhoudt. Door de gehele woningmarkt aan te pakken kan er een gezond evenwicht ontstaan tussen vraag en aanbod. Dit zal weliswaar tijd, lef en moeite kosten, maar het is wel de enige oplossing om orde op zaken te stellen.