Verwarming & Sanitair

Waar moet je aan denken bij de aanschaf van een warmtepomp?

Waar moet je aan denken bij de aanschaf van een warmtepomp?
Steeds meer huiseigenaren verduurzamen hun woning sinds de gasprijs zo hoog is. Dat blijkt uit een enquête onder leden van de Nederlandse Vereniging Duurzame Energie (NVDE), Holland Solar, Vereniging Warmtepompen en Branchevereniging Bodemenergie. Sommige huishoudens betalen zelfs honderden euro's per maand extra voor gas en stroom. Daarom zijn er de afgelopen maanden onder meer veel warmtepompen besteld.

Het overstappen van een cv-ketel naar een warmtepomp kan op jaarbasis flink in de kosten schelen. Daarnaast is het ook een duurzame keuze met het oog op de toekomst en het klimaat. Maar, voordat je als huiseigenaar voor het comfort van een warmtepomp kiest, zijn er een aantal belangrijke afwegingen. Daarom deelt Rob van Hofwegen, Accountmanager bij LG Air Solution een aantal praktische tips.

1. Is de woning goed geïsoleerd?

Het verduurzamen van een woning is een stappenplan waarbij de warmtepomp de laatste stap vormt. Isolatie is in de meeste gevallen dus de eerste stap. Voor nieuwere woningen is die stap vaak al gezet vanwege moderne richtlijnen; voor oudere woningen moet dat nog gedaan worden. Daarbij hoeven niet alle stappen in één keer te worden doorlopen. Want ook met goede isolatie, en nog zonder warmtepomp, profiteren huiseigenaren van een lagere energierekening.

Zonder goede isolatie verdwijnt de warmte in huis binnen de kortste keren. Het gevolg is dat er extra energie nodig is om de woning warm te houden, wat een hogere eindafrekening oplevert. “In een goed geïsoleerde woning neemt ook het energieverbruik af, wat op jaarbasis veel kan schelen”, vertelt Hofwegen. “De meeste woningen die na 2001 gebouwd zijn, komen aardig in de buurt van de basis aan isolatie die nodig is. Verder kun je als huiseigenaar spouw-, vloer- en dakisolatie en HR++-glas laten aanbrengen om de isolatie te verbeteren.”

Let daarbij op de maximale watertemperatuur die een waterpomp kan afgeven. Wanneer de radiatoren het afgiftesysteem in huis zijn, is er een hogere watertemperatuur nodig om de woning te verwarmen. In het geval van vloerverwarming is er een lagere temperatuur nodig. De maximale watertemperatuur van de warmtepomp moet voldoende zijn om de woning bij strenge vorst comfortabel te verwarmen.


2. Welk type warmtepomp is geschikt voor de woning?

Is alle isolatie in orde? Check! Dan is het tijd om naar de verschillende soorten aan warmtepompen te kijken. De meest populaire categorie vandaag de dag bestaat uit lucht-water warmtepompen. Deze werken volledig op elektriciteit en onttrekken warmte uit de buitenlucht. Daarom heeft deze warmtepomp een hoog rendement.

“Er zijn twee types warmtepompen op de markt. Het Monobloc-systeem, waarbij alle koeltechnische componenten aangesloten zijn in de buitenunit, en het Split-systeem, waarbij de installatie is verdeeld over een buiten- én een binnenunit”, licht Hofwegen toe. “Beide systemen hebben hun voordelen. Het hangt daarnaast af van het project: renovatie of nieuwbouw, beschikbare plaats of leidinglengte… dit zijn allemaal factoren zijn die de keuze bepalen. Een ervaren installateur kan op basis van de woning het juiste advies geven.”

Lucht-water warmtepomp met Monobloc-systeem:
  • Vaak lagere installatiekosten vanwege het ontwerp van de warmtepomp;
  • Heeft een specifieke plek nodig om goed te functioneren (bij voorkeur binnen 4 meter van de cv-ketel).

Lucht-water warmtepomp met Split-systeem:
  • Biedt meer ruimte voor afstand tussen binnen- en buitenunit (tot 20 meter);
  • Installatiekosten kunnen hoger uitvallen.

3. Wie zorgt voor de installatie?

Huiseigenaren zijn verplicht om een gecertificeerd bedrijf in te schakelen voor de plaatsing van een geothermische warmtepomp. Bij een lucht-water warmtepomp is dit echter niet verplicht, hoewel het zeker wordt aangeraden. Voor veel installaties met koudemiddelleidingen is namelijk een geldig F-gassen certificaat nodig. Daarnaast is het belangrijk om met een betrouwbare en gecertificeerde installateur te werken voor de eventuele subsidieaanvraag. Hofwegen: “Alleen met een factuur van een installerende partij heb je recht op de subsidie voor de aankoop van een warmtepomp.”

Een groot voordeel van de warmtepompen van LG is dat ze een cv-ketel kunnen vervangen zonder dat de vloerverwarming of radiatoren verwijderd moeten worden. “De warmtepompen worden met het warmtesysteem verbonden door waterleidingen. Dit maakt de overstap naar een lucht-water warmtepomp een stuk minder ingrijpend”, besluit Hofwegen.

Wil je meer te weten komen over de verschillende Monobloc- en Split-warmtepompen? Bezoek dan https://www.lg.com/nl/warmtepomp.

Ook interessant