Vastgoed

Vraagtekens bij zwarte lijst huurders

Het Nationaal Meldpunt Ongewenst Huurgedrag (NMOH) wil een database van huurders die zich schuldig hebben gemaakt aan woonfraude als huurschulden en illegale onderhuur. Dit moet voorkomen dat malafide huurders schade kunnen achterlaten en elders een huurwoning kunnen krijgen.

In de Telegraaf van 25 augustus 2008 meldt het NMOH groen licht van het College Bescherming Persoonsgegevens te hebben gekregen om de database eind oktober 2008 op te starten.

Gemengde reacties

De database leidt tot gemengde reacties. VVD-Kamerlid Van der Burg reageert positief: ‘Het gedonder met malafide huurwoningpraktijken moet eindelijk afgelopen zijn en het NMOH heeft een prima methode om dit te laten slagen’.

Voor corporaties bestaan echter al andere manieren om woon- en huurfraude te signaleren en aan te pakken. Belangrijk daarbij is de zogeheten verhuurdersverklaring. Een huurder moet bij het aangaan van een contract een ‘verklaring van goed huurgedrag’ kunnen overleggen die door zijn vorige verhuurder is afgegeven. Als hij dat niet kan, is dat aanleiding voor een gesprek waarin bekeken wordt wat er aan de hand is en hoe (nieuwe) problemen voorkomen kunnen worden. Ook hebben veel corporaties een actief beleid om illegaal gebruik van de woning op te sporen en te beëindigen.

Serieuze aanpak

De fraudeproblematiek wordt zeer serieus genomen door de corporaties, maar de meesten geven aan dat een zwarte lijst zoals NMOH wil niet bij hun werkwijze past. Aedes benadrukt dat corporaties sociale huisvesters zijn en geen huisuitzetters. Dat betekent dat er wel een strenge aanpak van fraude nodig is, maar dat ook zorgvuldigheid en passende maatregelen gewaarborgd moeten blijven.

Ook interessant