Vastgoed

Voorzitter CBW-Mitex voorziet radicale verandering woonmarkt

Jan Meerman, voorzitter van brancheorganisatie CBW-Mitex, verwacht binnen twee tot drie jaar een radicale verandering in de verhoudingen op de woonmarkt. De reguliere woondetailhandel slaagt er nauwelijks in een strategie te ontwikkelen om consumenten naar de gespecialiseerde woonwinkel te trekken.

Daar komt bij dat bouwmarkten en tuincentra er allang achter zijn dat er omzet in de woonbranche te halen valt en nu ook ontwerpers, fabrikanten en andere leveranciers zich rechtstreeks tot de eindgebruikers richten, lijkt het hek van de dam. Meerman spreekt van een `stilte voor de storm` als hij de huidige toestand van de woonmarkt bekijkt. Vooral bouwmarkten en tuincentra hebben grote delen van het aanbod van de woondetailhandel naar zich toegetrokken, terwijl dat omgekeerd niet het geval is.

Uit cijfers van Van Es Marketing Services blijkt dat bouwmarkten over het eerste kwartaal van 2011 37% van hun omzet met dhz-producten hebben behaald en 63% met woongerelateerde producten. Tuincentra haalden 25% van de omzet met woonproducten, 44% met tuinartikelen, 13% met dhz-producten en 17% met overige artikelen.

Gebaseerd op: Meubel