Voorstelling nieuw ecologisch woonproject 'Residentie Hoogveld' in Alsemberg

  BE   23 november 2018 Bron: jaxpr
Voorstelling nieuw ecologisch woonproject 'Residentie Hoogveld' in Alsemberg
Custombuild, de projectontwikkelaar die recent het gloednieuwe woonproject “Residentie Hoogveld” in Alsemberg heeft aangekondigd, organiseert op zaterdag 1 december een ‘live’ voorstelling van het ecologisch woonproject & een proeverij van hun eigen nieuwbakken Hoogveldse honing! In samenwerking met een lokale imker heeft Custombuild namelijk een eigen heerlijke honing laten maken. Deze honing staat symbool voor de groene oase in wording en al de ecologische en ‘gezellige’ voorzieningen die samen met de nieuwe bewoners op het domein verwezenlijkt zullen worden: speciaal aangelegde wildgroeiperkjes voor de bijen, een boomgaard, een petanquebaan, kruidenbakken,… en wie weet ook een bijenhotel! In afwachting daarvan is Custombuild een collaboratie gestart met imker Geert Vander Eeckt uit Halle om alvast mee hun schouders te zetten onder het terugschroeven van de bijenproblematiek en om mee de groei van de lokale bijenpopulaties te stimuleren. Door de bewoners actief te betrekken in de conceptuele invulling van de 4.481 m2 gemeenschappelijke, groene zone krijgen ze de opportuniteit om zowel sociaal als ecologisch verantwoord (samen) te leven. Het architecturale plan van Residentie Hoogveld werd getekend vanuit een visie die alles terugbrengt tot één centraal begrip met name ‘beleving’: de mooie overgang tussen de bouw zelf en de natuur, de eigentijdse architectuur én het ultieme gegeven van het samen buiten leven. Residentie Hoogveld wordt dus dé uitgelezen plek voor zowel jonge als oude(re) levensgenieters & zielen met een hart voor het milieu en eigentijdse architectuur.

De ‘live’ voorstelling van “Residentie Hoogveld” & de honingproeverij vindt plaats op zaterdag 1 december tussen 14u en 17u in The Kitchen Company in Alsemberg. Meer info op: www.residentiehoogveld.be

Residentie Hoogveld: domein & indeling

Het woonproject, gelegen op de hoek van de Brusselsesteenweg en de Genstberg, zal zich uitstrekken over een gebied van ruim vijftig are. Een magnifieke site waarvan 1.000 m2 bebouwd zal worden en waarvan het overige deel, van welgeteld 4.481 m2, als gemeenschappelijke, groene zone zal fungeren. Daarvan is er 250 m2 gemeenschappelijke tuin rond de privatieve terrassen van de appartementen die zich boven de commerciële ruimte bevinden. Kortom, geen volgebouwde woonsite maar een rustgevende en groene oase met diverse ecologische voorzieningen die in samenspraak met de bewoners bepaald zullen worden.
Door het glooiend karakter van het terrein wordt het nieuwbouwproject spitsvondig in de heuvel ‘geschoven’ en lijkt het alsof de woonvolumes naadloos overgaan in de natuur errond. In totaal zijn er twaalf appartementen die verspreid liggen over twee woonvolumes. Aan de andere kant bevindt zich nog een derde woonvolume dat zes eengezinswoningen omvat met elk twee verdiepingen en een eigen tuin. Op het gelijkvloers van de twee woonvolumes met twaalf appartementen bevindt zich een commerciële ruimte (van 418 m2) die eventueel opgesplitst kan worden in kleinere units en die mooi geïntegreerd is in de bouwstructuur. Deze ruimte leent zich perfect voor een groepspraktijk, een apotheek of een centrum voor geneeskunde. Ook voor vrije beroepen of een zakenkantoor is deze locatie uitermate geschikt. De woonzone met de twaalf appartementen komt op het dak van deze commerciële sokkel. Het dak van de commerciële ruimte vormt bijgevolg het grondoppervlak van de twaalf appartementen en de privatieve terrassen errond, inclusief een gemeenschappelijke tuin van 250 m2. Residentie Hoogveld omvat dus drie woonvolumes van in totaal achttien woningen en één commerciële ruimte: twaalf appartementen met één, twee of drie slaapkamers en zes eengezinswoningen met twee verdiepingen, vier slaapkamers en een eigen privétuin:
  • De éénslaapkamerappartementen hebben een bewoonbare oppervlakte tussen 63 m² en
    79 m² en een terrasoppervlakte van 10 m².
  • De tweeslaapkamerappartementen hebben een bewoonbare oppervlakte tussen 83 m² en
    97 m² en een terrasoppervlakte tussen 12 m² en 14 m².
  • De drieslaapkamerappartementen hebben een bewoonbare oppervlakte vanaf 129 m² en een terrasoppervlakte tussen 16 m² en 18 m².
  • De ééngezinswoningen hebben een bewoonbare oppervlakte tussen 137 m² en 192 m², een terrasoppervlakte tussen 15 m² en 25 m², vier slaapkamers en een eigen privétuin tussen
    50 m² en 75 m².

Achteraan het wooncomplex bevindt zich ondergronds een (privé)parking met 35 staanplaatsen en een fietsenstalling waar vijftig fietsen gestationeerd kunnen worden. Voor de bewoners wordt er ook een deelfiets voorzien. Afhankelijk van het succes hiervan zullen er meerdere deelfietsen voorzien worden. Verder zijn er vooraan, vlakbij de commerciële ruimte nog enkele publieke staanplaatsen en een fietsenstalling beschikbaar.

Een groene oase als nieuwe thuis

Honing van woonproject Residentie HoogveldResidentie Hoogveld is een duurzaam nieuwbouwproject waarbij het grootste deel (meer dan 3/5de) van de site ingenomen wordt door een gemeenschappelijke, groene zone. Bij dit knappe woonproject wordt er bovendien een vernieuwend concept uitgerold. De bewoners mogen namelijk mee beslissen over de ontwikkeling van deze groene zone. Meer zelfs. Zij die hierin geïnteresseerd zijn, worden actief betrokken bij het conceptueel uitdenken en de realisatie ervan. Op de gemeenschappelijke, groene delen zullen er namelijk in overleg met de bewoners verschillende ecologische voorzieningen aangelegd worden naast de basisvoorzieningen die ‘standaard’ uitgevoerd zullen worden, waaronder de aanleg van regenputten voor waterrecuperatie. De mogelijkheden zijn legio: een bijenhotel, wildgroeiperkjes voor bijen, een kruidentuin, een boomgaard met fruitbomen, een kippenren, een tuinhuis met gemeenschappelijk gereedschap, enzovoort. Ook voor het onderhoud mogen de bewoners mee instaan. Wie graag mee in de gemeenschappelijke tuin werkt, mag dit dus zeker doen, echter zonder enige verplichting. Het basisonderhoud zal doorheen het jaar in goede banen geleid worden door de syndicus die hiervoor aangesteld wordt.

Daarnaast is het ook de bedoeling om andere, ‘gezellige’ voorzieningen te integreren zoals bijvoorbeeld een petanquebaan, een BBQ, een speeltuin voor kinderen, schommels in de bomen,… Zo vertelt Philippe Lambregts, medezaakvoerder van Custombuild: “Thuiskomen in het groen betekent niet enkel dat je een partij bomen en struiken in de tuin aanplant. Dit vernieuwend concept hebben we gelanceerd om de bewoners de opportuniteit te bieden om in de groene, gemeenschappelijke zones zowel sociaal als ecologisch verantwoord (samen) te kunnen leven. Een bijzonder concept met voldoende privacy, maar extra focus op gezamenlijk buiten zijn, aandacht voor groenbehoud en waterhuishouding, en een open communicatie en goede afspraken. Wij zijn ervan overtuigd dat er met dit concept een grote meerwaarde is voor de toekomstige bewoners, de buurt(bewoners) en het groene karakter van de omgeving. In Residentie Hoogveld krijgt samen leven weer echt betekenis.”

Het hogere doel

Respect voor de omgeving tonen, is heel belangrijk voor Custombuild. Soms moeten er echter eerst enkele zaken geëlimineerd worden alvorens een hoger doel te kunnen bereiken. Zo zullen er voor de bouw enkele bomen gerooid moeten worden om vervolgens in een tweede fase een magnifieke, groene oase te realiseren met zoveel meer dan de initiële aanplanting. Zo gaat Philippe verder: “Gezien voor Custombuild milieu gerelateerde zaken prioritair zijn, vinden we het enorm sneu dat we voor de realisatie van het project bij aanvang enkele bomen moeten rooien. Anderzijds gaan we dit ruimschoots compenseren met iets geheel nieuws, met enorm veel groen en diversiteit. Voor het rooien van de bomen betalen we een boscompensatie aan het Vlaams Agentschap voor Natuur en Bos wat we evident vinden. En we gaan zeker nieuwe bomen planten, ook al zijn we niet verplicht om dit te doen, zelfs meer dan we zullen rooien. We denken hierbij aan diverse inheemse fruitbomen. Op het terrein zal er gewerkt worden met een wadi om natuurlijke waterinfiltratie te garanderen. Ook recuperatie van regenwater wordt voorzien, voor het sproeien van de tuin bijvoorbeeld.”

Het rooien van de bomen en het waterrecuperatiesysteem e.a. behoren tot de ‘basis’ werken die inherent verbonden zijn aan de realisatie van het woonproject. Deze werken zullen dus zeker uitgevoerd worden, afzijdig van de diverse tuinideeën die toekomstige bewoners mogelijk zullen opwerpen omtrent ecologische en andere, leuke voorzieningen in de gemeenschappelijke, groene zone. De voorstellen zullen in overleg met alle bewoners besproken worden. De meest haalbare en meest populaire initiatieven worden vervolgens uitgevoerd.

Totaalbeleving & duurzame architectuur

Het architecturale plan van Residentie Hoogveld werd getekend vanuit een visie die alles terugbrengt tot één centraal begrip met name ‘beleving’. Eerst en vooral is er een mooie overgang tussen de bouw zelf en de natuur doordat het nieuwbouwproject als het ware in de heuvel achteraan geschoven wordt waardoor het lijkt alsof het wooncomplex opgaat in de omgeving. Verder is er de beleving op het vlak van eigentijdse architectuur die overal te bespeuren valt. En daarnaast is er de ultieme beleving op het vlak van samen buiten leven met verschillende voorzieningen die gerealiseerd zullen worden in samenspraak met de bewoners.

Op het niveau van het wooncomplex zelf is alles dusdanig uitgekiend opdat het comfort voor de bewoners optimaal is op alle vlakken. Gezelligheid, licht en interactie vormen het uitgangspunt van de architectuur. Verder zijn de creatie van een sterk ruimtelijk gevoel, veel privacy, duurzaam materiaalgebruik, kwaliteit en leefbaarheid ook essentieel. Het huis of appartement wordt met de grootste zorg ontworpen en – indien de nieuwe bewoners dit wensen – tot in detail afgewerkt met o.a. een praktische, smaakvol ingerichte keuken en een elegante badkamer. Verder vinden we de herkenbare Scandinavische stijl terug qua interieurinrichting met witte muren, mooie planken vloeren, strakke vormgeving, veel lichtinval en duurzame materialen. Qua duurzaamheid zijn er – naast het gebruik van milieuvriendelijke bouwmaterialen – ook tal van andere lage-energietechnieken in het project geïmplementeerd zoals een regenwaterwinningssysteem, vloerverwarming met warmtepomp, vooruitstrevende verluchtingstechnieken, perfecte isolatie e.a.. Zo vertelt Sébastien François, medezaakvoerder van Custombuild: “Alle wooneenheden hebben een laag E-peil (BEN 30). Wij trachten in al onze gebouwen het juiste evenwicht te vinden tussen de verschillende technieken en materialisatie van het gebouw. Wij geloven erin dat een juiste keuze van duurzame materialen, ventilatie- en verwarmingstechnieken, isolatie type en dikte,… een grote impact heeft op het wooncomfort van de bewoners.”

Het architectenbureau Arter Architects zal de realisatie van de residentie op zich nemen.

Interieurinrichting

Qua interieurinrichting bestaat er een ‘standaard’ pakket waarbij de woning volledig strak afgewerkt wordt. Vele mensen opteren echter voor een eigen stijl. Alle appartementen kunnen geheel op maat, conform de wensen en behoeften van de koper, ingericht worden. In overleg met de bewoners zorgt de binnenhuisarchitecte van Custombuild er vervolgens voor dat alle woningen tot in detail afgewerkt worden.[1] De focus ligt telkens op kwaliteit. De 360° service is het grondbeginsel van Custombuild: van het bouwontwerp tot de persoonlijke opvolging van de inrichting van het interieur en andere mogelijke zaken die de bewoners wensen zoals Assisted Living[2].

Omgeving

Residentie Hoogveld bevindt zich op een top locatie in de Brusselse rand vlakbij het dorpscentrum van Alsemberg (een deelgemeente van Beersel). Vlakbij de residentie vind je een bushalte, het wekelijkse kippenkraam, een traiteur en ’t Alsemhof voor Belgisch Witblauw, verse koemelk, artisanaal roomijs en seizoengroenten en -fruit. Verder ben je op tien minuutjes wandelafstand in het charmante centrum van Alsemberg. Daar zijn er tal van faciliteiten: winkels en supermarkten, het levendige Winderickxplein, scholen, een muziekacademie, de bibliotheek, sportfaciliteiten, een cultureel centrum, bezoekerscentrum De Lambiek,… Verder zijn er ook enorm veel parken en bossen in en rond Beersel (ongeveer 180 ha). In Alsemberg zijn het Rondenbosdomein, het Grootbos en het Cleertbos, samen goed voor ruim zeventig ha groen. Aan cultureel erfgoed is er in Alsemberg ook geen gebrek. Zo is er de gotische, hertogelijke Onze-Lieve-Vrouwekerk. Of Papiermolen Herisem, een pareltje van industriële archeologie. Verder leiden er ook heel wat toeristische fiets- en wandelroutes doorheen deze streek. En niet in het minst: de Brabantse Pijl.

Lees ook:

Verstuur
  • Bouw & Wonen Partners:
  • Recticel
  • Wienerberger
  • Loxone
  • bouwinfo