Architectuur

Voorstel 'gedeelde stad' voor Moskou

In de A101 prijsvraag is de deelnemers gevraagd een woonblok te ontwerpen voor een nieuwe stad in de buurt van Moskou. KAW architecten en adviseurs zonden een ontwerp in voor een gesloten bouwblok met een gemeenschappelijke hof.

De inwoners van de suburbs rond Moskou leven in de meeste gevallen in een open stedelijk weefsel, constateert KAW. Dit heeft als gevolg dat de publieke ruimte nauwelijks gedefinieerd is en niet als zodanig beleefd wordt.

Met een gesloten bouwblok wordt de ervaring van de publieke ruimte geïntensiveerd, denkt KAW. Een gesloten bouwblok kan bovendien in haar midden een gemeenschappelijke ruimte insluiten. “Het hof is een expressie van een bewust gedeelde stad.”

Per blok kunnen groepen gelijkgestemden zich verenigen en een eigen invulling geven aan die gemeenschappelijke ruimte. KAW vergelijkt het bouwblok met een schilderij: binnen een rigide kader (de lijst) is van alles mogelijk. Zelf stelt KAW een groot waterbassin voor, dat in de winter transformeert tot ijsbaan ‘met New Yorkse allure’.

Lees verder op Architectenweb.nl