Verbouwen

Voormalige Libelcohal in Molenbeek omgetoverd tot tijdelijke speelhal

Voormalige Libelcohal in Molenbeek omgetoverd tot tijdelijke speelhal
Foto: © Jef Deyaert
Wie deze zomer langs de voormalige grote industriële hal op de Nijverheidskaai in Sint-Jans-Molenbeek loopt, zal even opkijken wanneer je er kinderen ziet spelen, jongleren en salto’s draaien. De voormalige ‘Libelcohal’, waar vroeger een autodealer huisde, werd door Circus Zonder Handen en Cultureghem omgetoverd tot een tijdelijk speelterrein.

De circusinstallatie van Circus Zonder Handen werd samen met Shady Systems ontworpen zodat kinderen en jongeren uit de buurt nieuwe circustrucs kunnen leren en hun circusvaardigheden gebruiken en ontwikkelen. Je kan er klimmen, hangen, gooien, balanceren, dragen, duwen, roteren, springen, en nog veel meer. Elke week verandert de vorm van de installatie waardoor zich telkens nieuwe uitdagingen en mogelijkheden openbaren.

Cultureghem experimenteert met Loose parts play, een vorm van spelen waarbij je gebruik maakt van ruwe materialen zoals takken, stenen, bladeren, stokken, dozen, buizen en touwen om te spelen, creëren en ontdekken. Er zijn geen regels, kinderen zijn vrij om te experimenteren en kunnen hun fantasie de vrije loop laten.

Je kan elke weekdag terecht in de voormalige Libelcohal. Op maandag-, woensdag- en vrijdagnamiddag staan de begeleiders van Cultureghem klaar, en op dinsdag- en donderdagnamiddag leren de trainers van Circus Zonder Handen circustrucs aan. Ook JES voorziet regelmatig kliminitiaties in de Grote Hal.

Voormalige Libelcohal in Molenbeek omgetoverd tot tijdelijke speelhal
Foto: © Jef Deyaert

"Ik wil van Brussel een stad maken op kindermaat. De Molenbeekse kanaalzone is een drukbevolkte en arme wijk. Veel kinderen en jongeren wonen er in kleine appartementen zonder tuin. Net daarom is het belangrijk dat we in deze buurt ruimte voorzien waar kinderen op een laagdrempelige manier terecht kunnen om een hele zomer lang te spelen. Circus Zonder Handen en Cultureghem slaan de handen in elkaar om deze hal om te toveren tot een groot speelterrein en brengen zo de Heyvaertwijk tot leven”, zegt VGC-Collegelid van Cultuur, Jeugd en Sport Ans Persoons


"Circus is niet altijd heel intuïtief, je moet hard trainen om iets te laten lukken. We hebben daarom een installatie gebouwd die inspeelt op alle achterliggende skills: lang kunnen hangen, jezelf kunnen optrekken, duwen met je benen, afstoten met je handen, enzovoort. Zo kunnen de kinderen al spelend trainen en maken ze snel veel vooruitgang. De Grote Hal zal de toekomstige uitvalsbasis worden van Circus Zonder Handen, dus je zal ons de komende tijd regelmatig zien jongleren, freerunnen en eenwieleren in de Heyvaertwijk in afwachting van de finale verhuis”, zegt Mathilde Renson, inhoudelijk coördinator van Circus Zonder Handen


“Cultureghem gelooft dat vrij spelen en bewegen essentieel zijn voor de ontwikkeling van kinderen en volwassenen. Door middel van creatieve en speelse activiteiten moedigen we hen aan om te bewegen, fysieke vaardigheden te ontwikkelen en sociale vaardigheden te verbeteren. Al jaren investeren we in meer speelplek voor de buurt. Samen met Loose parts willen we de nieuwe hal omvormen tot een speelterrein waar verbeelding heerst en we deze plek vanaf zijn opstart in verbinding brengen met de rest van de buurt”, aldus Yannick Roels van Cultureghem.


De tweede editie van Playcation bezorgt jonge Brusselaars deze zomer een onvergetelijke tijd. Verspreid over de stad vind je 21 gratis initiatieven met een vrij en niet-begeleid spelaanbod. Zo vind je vanaf nu de meest waanzinnige boomhut van drie verdiepingen in Schaarbeek, een skatepark in de Noordwijk en een strandcontainer in Koekelberg. Het volledige aanbod ontdek je op playcation.brussels.

Voormalige Libelcohal in Molenbeek omgetoverd tot tijdelijke speelhal
Foto: © Jef Deyaert

Ook interessant