Verwarming & Sanitair

Volledig regeneratief verwarmingssysteem op PassiveHouse

Volledig regeneratief verwarmingssysteem op PassiveHouse
Schüco’s deelname aan de PassiveHouse beurs is niets meer dan de logica zelve. Het bedrijf is één van de voorlopers op het gebied van ecologisch bewustzijn en energie-efficiëntie. Op PassiveHouse stelt Schüco een aantal nieuwigheden voor, die perfect passen binnen de context van passief bouwen, en die alle de niet aflatende innovatiedrang van het bedrijf demonstreren. De ERC 50 modernisatiegevel zal daarbij zeker in het oog springen, net als het nieuwe en modulaire regeneratieve verwarmingssysteem (RHS). Dit flexibele systeem bestaat uit 5 modules, die samen op vier verschillende manieren kunnen worden toegepast. Het resultaat is een echte blikvanger, die telkens een maximale energie-efficiëntie met een maximaal gebruik van hernieuwbare energie garandeert, zowel voor nieuwbouw als voor renovatie.

Het regeneratieve verwarmingssysteem van Schüco past zich aan de wensen van de gebruiker aan, en niet andersom. Daarom kan het op niet minder dan vier verschillende manieren worden toegepast: als hybride warmtepomp, als hybride warmtepomp met bestaande boiler, als zonne-energie centrum of als lucht/water warmtepomp. Telkens genereert het systeem bijna alle benodigde energie voor verwarming en warm water, dit bijna exclusief uit hernieuwbare energieën, ondersteund door de thermische zonne-installatie.

Het RHS laat zich kenmerken door een aantal baanbrekende innovaties. De nieuwe hydraulische module, die in elk van de toepassingsgebieden kan worden gebruikt, is een toonbeeld van de technologische knowhow van Schüco. Dankzij het gebruik van slechts één hoog-efficiënte pomp wordt elektriciteit bespaard. Bovendien wordt energieverlies via de opslagcylinder vermeden, doordat er enkel regeneratieve energie in opgeslagen wordt, terwijl de conventionele energie rechtstreeks aan het warmtesysteem wordt overgedragen. De opslagcylinder garandeert daarenboven ook een hygiënische verwarming van warm water voor huishoudelijk gebruik.
De thermische zonne-collectoren zorgen voor een bijzonder efficiënte warmtetransfer. De OneTurn technologie zorgt dan weer voor een bijzonder eenvoudige installatie.

ERC 50 modernisatiegevel
Naast de RHS stelt Schüco nog meer vooruitstrevende producten voor op PassiveHouse. Ook met de ERC 50 bijvoorbeeld toont het bedrijf zich van haar meest innovatieve kant. Met deze aluminium modernisatiegevel kan de buitenschil voor gebouwen met een hoogte tot 40 meter volledig worden vernieuwd. De verschillende modulaire componenten garanderen een gevoelige verbetering in de energie-efficiëntie. Bovendien kan men het gebouw tijdens de renovatie blijven gebruiken. De montage gebeurt immers volledig langs de buitenzijde van de gevel, waar door middel van een minimaal aantal bevestigingsconsoles een nieuwe draagconstructie wordt gemonteerd. De te vervangen ramen worden zo lang mogelijk ongemoeid gelaten, terwijl buiten onder meer de nieuwe ramen, het isolatiemateriaal en de eventuele warmtewisselaars en/of convectoren worden opgebouwd! Dankzij deze werkwijze moeten bij gevelrenovaties geen volledige (kantoor)ruimtes meer worden ontruimd, om voor de bouwactiviteiten en voor de opslag van materialen plaats te maken.

Met de renovatiegevel ERC 50 stelt Schüco een modulaire aanpak voor, waarin verschillende gevelelementen kunnen worden geïntegreerd, die samen alle belangrijke functies van de moderne gebouwschil op zich nemen: in de gevel geïntegreerde buitenzonwering, decentrale ventilatie, aluminium ramen met elektronische aansturing ….

Dankzij deze benadering – steunend op een sterke thermische isolatie en ventilatie, waarbij een decentrale ventilatie met warmteterugwinning kan worden gerealiseerd – behoort dan ook de passiefnorm tot de mogelijkheden. Aan de hand van referentie projecten wordt aangetoond dat bestaande gebouwen kunnen gerenoveerd worden naar een passief gebouw zonder dat ze volledig gestript worden of lange tijd buiten gebruik gesteld worden. Er wordt aan getoond dat ook hier het verhaal afval verwerking een belangrijke rol speelt, bvb het project DGB HAUS in Düssedorf (renovatie woning).

Bezoek Schüco op PassiveHouse: Tour&Taxis te Brussel
van 7 tot 9 september 2012 - stand C10