Nieuwbouw

Volgende Finse regering moet houtconstructies bevorderen

Het klimaat vereist een groei in houtconstructies en Finland moet hierin een van de voorlopers zijn. Dat poneerde algemeen directeur van de Finnish Forest Industries Federation (FFIF) Timo Jaatinen tjdens een seminar voor beslissers in Oulu. 'Het programma van de volgende regering moet maatregelen behelzen die dat bevorderen.'

Terwijl de energie-efficiëntie van gebouwen toeneemt, zorgt de fabricage van constructiematerialen voor een groeiend aandeel in CO2-emissies. Het gebruik van meer hout betekent dan een substantiële reductie van de negatieve bouweffecten op het milieu.

Levensduur gebouwen

Ook noodzakelijk is de evaluatie van die effecten op basis van de werkelijke levensduur van gebouwen, met name openbare. Verder moeten de transportkosten van materialen naar de bouwplaats in rekening worden gebracht.

Tienduizenden banen

Investeringen in houtconstructies kunnen bovendien tienduizenden banen in heel Finland creëren. Het gaat om zo'n groot aantal, dat meer hout automatisch in het centrum van het werkgelegenheidsbeleid zou moeten worden geplaatst.

Modelland

Finland kan zo een modelland van construeren met hout worden, nog eens temeer als ook het houtonderwijs er in alle opleidingen bij wordt betrokken, zodat dit materiaal op hetzelfde niveau komt als andere materialen. Nu is er slechts één professor Houtarchitectuur.