Verbouwen

Vluchtelingen bouwen eigen woongemeenschap in leegstaande kantoren

Er staat nog steeds te veel kantoorruimte leeg in Amsterdam. Tijdens het afstuderen van Evie Lentjes & Inge Rossen aan de Hogeschool van Amsterdam hebben zij uitgebreid onderzoek gedaan naar leegstand én naar de situatie van vluchtelingen in Nederland. Deze actuele problemen en de acute vraag voor een oplossing voor huisvesting, zorgde voor een vanzelfsprekende combinatie in hun afstudeerwerk. Evie & Inge zagen de kansen hiervan en creëerde een betaalbare, leefbare omgeving.

Oplossing

Binnen de gevels van kantoorgebouwen kan, met minimale ingrepen een woonunit door de gebruiker zelf in elkaar gezet worden. De woonunits zijn ontworpen in de vorm van een demontabel bouwpakket en bieden de vluchteling een eigen plek. Het ontwerp is flexibel, reversibel en leefbaar. Deze drie kernwoorden lopen als een rode draad door het ontwerpproces heen.

Integratie

Realisatie van deze kantoorverdieping als woongemeenschap is de eerste stap naar een integratie in onze samenleving. De woonunit voorziet in een eigen plek voor de vluchteling zonder dat er extra gebouwd hoeft te worden. De restruimte van de verdieping levert ruimte voor gemeenschappelijke functies. Hier hebben zij de mogelijkheid om een eigen gemeenschap te creëren. In de plint van deze lege kantoorgebouwen hebben deze studenten functies geplaatst voor een integratie met de directe omgeving; fietsenmaker, onderwijslokalen, ruimtes voor kinderen en eetgelegenheden. Zo kunnen de buurtbewoners en vluchtelingen elkaar ontmoeten en samen aan een nieuwe toekomst bouwen.

Doorgroeimogelijkheden

De woonunit, standaard een enkele slaapruimte, is te schakelen en hierdoor zijn er meerdere varianten mogelijk. Het schakelen van meerdere woonunits geeft bijvoorbeeld de mogelijkheid dat kinderen veilig bij de ouders slapen maar toch een eigen kamer hebben.

Tweede leven

De woonunit wordt geplaatst in een leegstaand gebouw. Na gebruik kunnen de units eenvoudig gedemonteerd worden, en elders weer worden opgebouwd. De losse onderdelen zijn simpel te (de-)monteren waardoor samenstellen van twee of meerdere units kinderspel is.

Vluchtelingen bouwen eigen woongemeenschap in leegstaande kantoren

Vluchtelingen bouwen eigen woongemeenschap in leegstaande kantoren

De andere mogelijkheid is dat de bewoners onderdeel van onze samenleving zijn geworden, lage huur kunnen opbrengen en er semi-permanent kunnen blijven. Dit biedt tevens de kans aan om de deuren open te zetten voor bijvoorbeeld studenten.

Gedurende dit afstudeertraject zijn Evie & Inge tot de conclusie gekomen dat slim huisvesten van vluchtelingen een win-win situatie is. Door de woonunit toe te gaan passen in onze leegstaande gebouwen hebben ze een oplossing aangedragen voor de leegstand én voor de vluchtelingencrisis.

Ook interessant