Verwarming & Sanitair

Vloerverwarming laten plaatsen - Dit moet je weten in 2022

Vloerverwarming laten plaatsen - Dit moet je weten in 2022
Vloerverwarming is de ideale warmteoplossing voor de hedendaagse woning. Niet alleen voelt het aan als een luxe, met een warme vloer onder je voeten en meer ruimte. Het is ook een energiezuinig alternatief voor de traditionele radiator. Maar welk type vloerverwarming is meest geschikt voor jouw project? En welk kostenplaatje staat daar tegenover?

Onze Bouw & Wonen experts begeleiden je doorheen deze compacte gids met de nieuwste tips, vloerverwarming advies en actuele prijzen.

Elektrische of warm water vloerverwarming: welk type is geschikt voor mijn project?

Vloerverwarming met warm water

Warm water vloerverwarming bestaat uit een netwerk van verwarmingsbuizen onder de vloer. Ze zijn verbonden met je verwarmingsbron en pompen warm water doorheen de ruimte. Een warmwatersysteem is bij uitstek geschikt voor grotere woningen en woningen met een lager isolatieniveau. Je kan het perfect combineren met hernieuwbare energiebronnen, zoals een lucht- of grondwarmtepomp.

Binnen de categorie warm water vloerverwarming heb je verder keuze uit drie systemen:
  • Infrezen: de verwarmingsbuizen zijn ingefreesd in de chape.
  • ‘Nat’ systeem: de verwarmingsbuizen zijn bevestigd in de natte chapelaag (cementdekvloer), bovenop de isolatie.
  • ‘Droog’ systeem: de verwarmingsbuizen zijn verwerkt in de vloerisolatie, niet in de chape.

Elektrische vloerverwarming

Elektrische vloerverwarming werkt met kabels die over het vloerdek worden gelegd. Dit systeem is perfect voor installatie in kleine ruimtes zoals de badkamer. Met elektrische vloerverwarming kan je een ruimte heel snel opwarmen. Anderzijds kan dit systeem de warmte niet zo lang vasthouden zoals dat het geval is bij vloerverwarming met warm water.

Elektrische systemen zijn minder omslachtig en de beste keuze voor retrofits. Ze hebben een slanker profiel en er is geen uitgebreid leidingwerk nodig.

Vergelijkend overzicht: warm water vs. elektrische vloerverwarmingWarm water vloerverwarmingElektrische vloerverwarming
Hoe werkt het?Verwarmingsbuizen onder de vloer zijn verbonden met je verwarmingsbron en pompen warm water doorheen de ruimte.Aansluiting van elektrische verwarmingskabels op het elektriciteitsnetwerk.
Soort projectGeschikt voor nieuwbouwprojecten en grotere ruimtes. Aanbevolen voor renovaties, kleine ruimtes, en locaties met een beperkte opbouwhoogte (bv. appartementen).
InstallatiekostenDuurdere installatiekosten, maar deze betalen zich op lange termijn terug door de lagere gebruikskosten.Goedkoper en eenvoudiger om te installeren dan vloerverwarming op waterbasis.
GebruikskostenLagere exploitatiekosten op lange termijn dan elektrische vloerverwarming. Duurdere gebruikskosten dan warm water vloerverwarming vanwege de hogere prijs van elektriciteit ten opzichte van gas.

Vloerverwarming laten plaatsen

Deze vloeren zijn (niet) geschikt voor vloerverwarming

Steen en tegels - De beste vloerbedekking voor vloerverwarming is een vloer die de warmte efficiënt overbrengt op het oppervlak van de vloer. Harde oppervlakken zoals steen, keramische tegels, bieden de beste warmteoverdracht omdat ze het meest thermisch geleidend zijn.

Hout, laminaat en vinyl - Parket, laminaat parket en vinyl zijn in veel gevallen geschikt voor vloerverwarming. Algemeen geldt: hoe dichter en hoe dunner de vloer is, hoe beter deze warmte zal geleiden en hoe geschikter je vloer is voor vloerverwarming. Controleer steeds de maximale temperatuur waaraan je vloer mag worden blootgesteld (vraag dit na aan je leverancier!).

Tapijt en gietvloeren - Tapijt kan een goede match zijn voor vloerverwarming. Zorg ervoor dat de totale TOG-waarde van het tapijt en eventuele ondervloer of bovenlagen minder dan 2,5 bedraagt. Ook zijn niet alle gietvloeren geschikt voor vloerverwarming. Steentapijten en polyurethaan-gietvloeren komen wel in aanmerking.

Prijs om vloerverwarming te laten plaatsen

De totale prijs om vloerverwarming te installeren is afhankelijk van diverse factoren, waaronder:

  • Oppervlakte van de kamer(s)
  • Type systeem (nat, droog, infrezen, elektrisch)
  • Hoofd- of bijverwarming
  • Nodige grondwerken (soort ondervloer, bereikbaarheid, complexiteit)
  • Afwerking van de vloer

Vloerverwarming met warm water

Warm water vloerverwarming wordt meestal geïnstalleerd tijdens de bouwfase en is dus opgenomen in een bouw- of renovatieproject. Dit systeem is duurder en complexer dan elektrische vloerverwarming. Voor vloerverwarming met warm water betaal je gemiddeld 80 euro per vierkante meter. Deze prijs is exclusief plaatsing. Als je de installatie laat uitvoeren door een expert, betaal je makkelijk het dubbele van de aankoopprijs.

De prijs hangt daarnaast af van de manier waarop de leidingen geplaatst worden. Dit kan op noppenplaten, vastgeniet op het isolatiemateriaal of op metalen netten. Bevestiging op noppenplaten is in de regel het duurst. Meer hierover lees je in deze tips voor het aanleggen van vloerverwarming.

Elektrische vloerverwarming

Elektrische vloerverwarmingssystemen zijn goedkoper, eenvoudiger te installeren en geschikt voor doe-het-zelvers. Er zijn geen dure voorzieningen nodig, zoals leidingen of een cv-ketel. De gemiddelde prijs voor een elektrische systeem ligt tussen de 50-70 euro per vierkante meter, met thermostaat inbegrepen.

Het is absoluut de moeite waard om verschillende offertes op te vragen en met elkaar te vergelijken. Vergeet ook niet dat de gebruikskosten van elektrische vloerverwarming hoger liggen dan die van alternatieven. Stroom is duurder dan gas. Je doet er daarom goed aan om vooraf de afweging te maken of elektrische vloerverwarming zich loont.

Conclusie: Is vloerverwarming de moeite waard?

Vloerverwarming is een gemakkelijke en energie-efficiënte manier om een huis te verwarmen. Hoewel de installatiekosten van vloerverwarming hoger liggen dan deze van traditionele radiatoren, zijn er tegenwoordig diverse opties op de markt, passend voor elk budget. Bovendien betaalt vloerverwarming zich op de lange termijn terug in de vorm van energiebesparingen.

Vloerverwarming laten plaatsen