Vloerisolatie: een vloer geluidsdicht maken? Doen!

4 januari 2021 Bron: Bouw & Wonen
Vloerisolatie: een vloer geluidsdicht maken? Doen!
Lawaai in een appartement of woning kan enorm vervelend zijn. Gelukkig zijn er verschillende manieren om een vloer geluiddicht te maken. Een vloer isoleren begint bij de volgende kennis (na het lezen van het volgende deel, is er geen twijfel meer over mogelijk. Een vloer isoleren is een must wanneer je last hebt van lawaai!):

Wanneer er geluid wordt gemaakt binnen het gebouw, wordt dit geabsorbeerd, gereflecteerd of overgedragen door uw muur, plafond en vloer. Het doel van vloerisolatie is tweeledig:
  • Voorkomen dat geluid van kamer naar kamer en van vloer naar vloer wordt overgedragen
  • Achtergrondgeluiden verminderen om de kwaliteit van spraak of muziek in kamers te verbeteren.

Vloerisolatie is een effectieve en efficiŽnte manier om het eerste doel te bereiken. In het algemeen moet een akoestische vloerisolatie de overdracht van twee soorten lawaai voorkomen:

1. Vloerisolatie voor een betere akoestiek

Of het nu gaat om voetgangersverkeer, karren of boormachines, vloeren hebben de grootste impact in welk gebouw dan ook. De geluidsenergie die door deze impact wordt opgewekt, kan door de structuur van uw gebouw worden overgedragen, waardoor het geluid wordt verstoord en werknemers, gasten of bewoners worden gestoord. Akoestische vloeren zijn ontworpen om contactgeluiden te isoleren, waardoor de overdracht van de vloer naar de kamers eronder wordt voorkomen.

2. Vloerisolatie voor een betere dekking tegen Ďluchtgeluidí.

Het geluid in de lucht komt meestal voort uit mensen, luidsprekers en instrumenten. Net als bij impactgeluid kan luchtgeluid via de vloer naar andere delen van het gebouw worden overgebracht.

Vloerisolatie door de vloerbedekking te vervangen is een van de meest voorkomende oplossingen. Onderzoek vůůr het isoleren van de vloer de eigenschappen van de vloer; de dikte en dichtheid van het membraan zijn de belangrijkste aspecten waarmee rekening moet worden gehouden.

Het creŽren van een geluidsdichte vloer is belangrijk, en het is het beste om te starten voordat je een nieuwe vloer koopt. Het vloerbedekkingsmateriaal dat je kiest zal een groot verschil maken als het gaat om het hebben van een rustige woning. Bij de keuze van de vloerbedekking geldt dat hoe zachter het oppervlak, hoe minder het contactgeluid zal geleiden.

Lees ook:

  • Bouw & Wonen Partners:
  • Recticel
  • Wienerberger
  • Credishop
  • Loxone
  • bouwinfo