Algemeen

Vlaming staat positief tegenover ondernemer

Het beeld dat de Vlaming heeft van de zelfstandige ondernemer is doorgaans positief. 45 procent van de Vlamingen percipieert de ondernemer als een harde werker die voortdurend risico's moet nemen.

32 procent heeft een tamelijk positief beeld, wil liever werknemer zijn, maar is eigenlijk jaloers op de financiële achterpoortjes waar de ondernemers gebruik van kunnen maken. Dat blijkt uit een onderzoek van de VRT-studiedienst naar de impact van de ondernemersreeks 'Kinderen van Dewindt' dat gisteren op het forum 'Ondernemer in Beeld' in Antwerpen werd voorgesteld. Slechts 23 procent van de Vlamingen beschouwt de ondernemer als een luie profiteur die niet hard werkt en veel geld verdient.

'Het is niet de ondernemer, maar het ondernemerschap dat met een negatief imago kampt', zei de communicatieadviseur Noël Slangen. 'In Vlaanderen bestaat nog te veel het idee dat je om een zaak te starten zeer vermogend moet zijn en dat je nauwelijks tijd hebt voor je kinderen. Die stereotypen moeten de wereld uit.'

'Ondernemers moeten ook zelf een actievere rol spelen in het promoten van het ondernemerschap', benadrukte Tony Mary, de gedelegeerd bestuurder van de VRT. 'Te veel zelfstandig ondernemers klagen voortdurend over de macht van de vakbonden, de regelgeving van de overheid en de slechte behandeling in de media. Op die manier dragen ze niet meteen bij tot het positieve imago van het ondernemerschap, integendeel.'

Zowel Tony Mary als de Vlaams minister van Economie, Fientje Moerman (VLD), opperden dat een fictiereeks als 'Kinderen van Dewindt', die op een realistische manier het doen en laten van een ondernemersfamilie toont, de stereotypen kan bijsturen.
Build for Life