Verbouwen

Vlaming heeft veel vragen over nieuwe energetische (ver)bouwverplichtingen

Vlaming heeft veel vragen over nieuwe energetische (ver)bouwverplichtingen
Afgelopen weekend sloot Bouw&reno, de (ver)bouwbeurs van Antwerpen, haar deuren. Met zo een 13 procent meer bezoekers tegenover de corona-editie van 2022 blikt de organisatie tevreden terug. Opvallend verschil tegenover 2022 was de grote vraag naar informatie over de nieuwe wetgeving rond energetisch verbouwen en bouwen. Waar het vorig jaar vooral draaide om de installatie van zonnepanelen en warmtepompen, wilde de Vlaming nu vooral weten hoe hij de warmte in zijn woning kan houden.

Van 14 tot en met 22 januari was Antwerp Expo met Bouw&reno de centrale plek voor iedereen met bouw- of verbouwplannen, of voor wie inspiratie wilde opdoen. Een 150-tal exposanten stelden er hun diensten voor. Na de beurs kan de organisatie tevreden terugblikken want na een corona-editie van 2022 die vooral gekenmerkt werd met tal van veiligheidsverplichtingen, was deze editie weer eentje als vanouds. Dat was duidelijk in het bezoekerscijfer. Met zo een dertien procent meer bezoekers dan vorig jaar, kunnen organisatie en standhouders tevreden op deze editie terugkijken.

Grote vraag naar isolatiemateriaal

Het grote verschil met 2022 was de grote vraag naar isolatiemateriaal. Waar er vorige editie vooral vraag was naar warmtepompen en zonnepanelen, verschoof die vraag dit jaar naar isolerende materialen.

Heel wat bezoekers vroegen naar informatie over premies en subsidies om te weten te komen wat de veranderingen zijn tegenover vorig jaar. Bouwunie was hier aanwezig om al die mensen een wegwijs te maken. Het was dan ook erg druk tijdens deze infomomenten. - Farida Martens, organisator Bouw&reno.

Vlaming heeft veel vragen over nieuwe energetische (ver)bouwverplichtingen
Het lijkt er dus op dat de nieuwe verplichting om woningen die een EPC-label E of F bij aankoop te renoveren naar een beter energielabel, heel wat mensen bezighoudt. Op Bouw&reno kregen ze niet alleen informatie over die nieuwe regelgeving, ze konden ook meteen te rade bij tal van exposanten. Zo konden ze de informatie meteen omzetten in praktijk door exposanten aan te spreken en te vergelijken.

Op die manier benadrukken we nog meer dat Bouw&reno een one-stop-shop is voor iedereen die wil bouwen of verbouwen. Je vindt hier naast alle theoretische informatie rond wetgevingen ook de praktische omkadering van professionele aannemers. - Farida Martens - organisator Bouw&reno.

'Wonen' van start

Volgende week staat met Wonen een nieuwe beurs op de agenda. Ook hier zullen bezoekers terechtkunnen met al hun vragen tijdens informatiesessies, zowel in groep als individueel. Meer dan 130 standhouders uit de grote regio rond Mechelen zullen er hun diensten en producten aanbieden. Anders dan Bouw&reno heb je hier een groter segment interieurinrichting. Wonen gaat door in de Nekkerhal in Mechelen van 28 tot en met 30 januari en van 3 tot en met 5 februari 2023.

Download hier uw gratis toegangsticket voor Wonen 2023

De kaarten zijn geldig voor 1 of 2 personen op alle dagen van de beurs behalve op de zondagen.
Klik hier om uw gratis ticket online te bestellen

Vlaming heeft veel vragen over nieuwe energetische (ver)bouwverplichtingen