Algemeen

Vlaanderen niet ambitieus genoeg inzake versnelde afbouw asbest!

Vlaanderen wil de aanwezigheid van asbest versneld afbouwen. Tegen 2040 moet Vlaanderen volledig vrij zijn van asbest. Dat heeft de Vlaamse regering beslist op voorstel van Vlaams minister van Omgeving Joke Schauvliege. De Vlaamse afvalstoffenmaatschappij OVAM krijgt de opdracht tegen 2018 een volledig stappenplan uit te werken.

Decennialang is asbest gebruikt in allerlei toepassingen, gaande van dakleien tot golfplaten en isolatiemateriaal. Door de risico's op milieu en gezondheid werd het gebruik in 1998 verboden. Maar er zouden naar schatting nog 3,7 miljoen asbesthoudende materialen in omloop zijn. Zonder ingrijpen zou het volgens OVAM tot 2070 duren vooraleer de asbesthoudende producten verdwenen zijn. Dat betekent dat er nog meer dan 50 jaar asbestvezels zouden kunnen vrijkomen. Dat is voor de Vlaamse regering de reden om te kiezen voor een versneld afbouwbeleid.

OVAM krijgt concreet de opdracht om tegen 2018 werk te maken van "de uitvoering en coördinatie van het afbouwbeleid met als doel Vlaanderen asbestveilig te maken tegen 2040". Een eerste verdere stap is aanvullend onderzoek doen en haalbare scenario's uitwerken. Bij de versnelde afbouw zal in de eerste plaats gekeken worden naar scholen, publieke gebouwen, overheidsgebouwen, residentiële gebouwen en land- en tuinbouwbedrijven.

Erik Broekhoven, voorzitter Bouwunie Limburg Dakwerkers: “Tegen 2040 Vlaanderen asbestvrij krijgen, getuigt ons inziens van weinig ambitie. Vlaanderen zou beter een voorbeeld nemen aan Nederland. Daar heeft de Nederlandse overheid de intentie om tegen 2024 alle daken al asbestvrij te hebben. In Vlaanderen daarentegen verdwijnen op dit moment heel wat asbesthoudende daken onder de metalen overzetdaken. Hierdoor schuift men de problematiek alleen maar door naar toekomstige generaties. Bouwunie Limburg dakwerkers heeft niets tegen overzetdaken, maar vindt wel dat men eerst de asbesthoudende leiendaken moet verwijderen alvorens een overzetdak te plaatsen. Onmiddellijk een halt toe roepen aan dergelijke praktijken zou het afbouwbeleid alleszins al versnellen”.

Bouwunie Limburg dakwerkers is tevens actief in het asbestforum dat enkele jaren geleden werd opgericht op initiatief van FOD WASO (Federale Overheidsdienst Werkgelegenheid, Arbeid en Sociaal Overleg) en waarin
afgevaardigden van de verschillende gewesten, ook het Vlaams gewest, en andere belanghebbenden vertegenwoordigd zijn. Het asbestforum werd destijds opgericht met als doel te komen tot een gezamenlijk advies/standpunt aan de overheden inzake de asbestproblematiek. Davy Maesen, directeur Bouwunie Limburg: “we betreuren dan ook dat het asbestforum niet werd gehoord in deze beslissing en zullen het onderwerp op het volgende forum van 4 december 2014 bespreken”.

Ook interessant


Build for Life