Algemeen

Vlaanderen is toe aan upgrading economie

Vlaanderen is toe aan een upgrading van zijn economische activiteit. Dat staat in het eerste rapport over het Vlaamse concurrentievermogen, dat de Vlaamse minister van Economie, Patricia Ceysens (VLD) (foto: Belga), voorstelt als 'economische barometer'. Het gaat goed met Vlaanderen, maar stilaan lossen we de rol met de sterke groeiregio's in de Europese Unie. Vlaanderen zal steeds minder kunnen profiteren van zijn productiviteitsvoordeel.

Volgens het rapport verliest Vlaanderen aan economische dynamiek, zeker in vergelijking met sterke groeilanden zoals Ierland en Finland en de groeiregio's Baden-Württemberg, Rhône-Alpes, Catalonië en Lombardije. Vlaanderen maakt moeilijk de overgang naar de kenniseconomie. 'We slagen er (nog) niet in een sterke positie te verwerven in de meer kennisintensieve sectoren', staat in het rapport.

Vlaanderen is gespecialiseerd in meer traditionele sectoren. Die houden minder groeikansen in en bieden weinig beloftevolle vooruitzichten op bijkomende jobcreatie. In de zogenoemde kennissectoren is Vlaanderen alleen gespecialiseerd in de chemie- en autosector. Op de wereldmarkt concurreren we vooral op de prijs, en niet op de kwaliteit. Vlaamse bedrijven slagen er dus niet in hogere prijzen en winstmarges te realiseren dan de concurrentie.

De conclusie luidt dat Vlaanderen nood heeft aan een 'upgrading' van zijn economie. Dat vereist een mix aan maatregelen, zoals het stimuleren en opwaarderen van het ondernemerschap, meer innovatie en een betere vertaling van onderzoeksresultaten in commerciële producten en diensten. Ook de verstikkende overheidsregelgeving moet worden aangepakt.
Build for Life