Algemeen

Vlaanderen heeft opnieuw meer werklozen

Eind december telde Vlaanderen 210.027 werkzoekenden. Daarmee is momenteel 7,11 procent van de Vlaamse beroepsbevolking werkzoekend. Dat blijkt uit de werkloosheidscijfers van december die Vlaams minister van Werk Philippe Muyters (N-VA) heeft vrijgegeven. Een maand eerder bedroeg de werkloosheidsgraad in Vlaanderen 7,01 procent.

Het aantal werkzoekenden ligt 9,4 procent hoger dan eind december het jaar voordien, maar die vergelijking wordt scheefgetrokken. Sinds januari 2012 worden uitzendkrachten immers pas weggelaten uit de statistieken wanneer ze minimaal 10 dagen hebben gewerkt. Volgens de oude methode waren er eind dit jaar 206.931 werkzoekenden, tegen 191.987 een jaar eerder. Dat is een stijging met 7,8 procent, zegt het kabinet-Muyters.

De vertraging van de economie tekent zich duidelijk af in de cijfers, klinkt het. De voorbije maanden liep het stijgingsritme gestaag op, al buigt de stijgende tendens in december wel voorzichtig om. Vooral de mannelijke werkloosheid is het voorbije jaar sterk gestegen (+14,4 procent), onder andere door het banenverlies in de industrie. De sectoren waar meer vrouwen actief zijn, bieden beter weerstand aan de crisis.

Ook interessant


Build for Life