Vlaanderen haalt doelstellingen 2020 niet

  BE   22 december 2020 Bron: ODE Vlaanderen
Vlaanderen haalt doelstellingen 2020 niet
In 2020 werden in Vlaanderen 31 nieuwe windturbines gebouwd, samen goed voor een bijkomend vermogen van 82 MW. Dit brengt het totaal aantal operationele windturbines in Vlaanderen op 573, wat het totaal geÔnstalleerd vermogen aan windenergie op 1361 MW brengt. De windenergiesector rekent op een versnelling van de beroepsprocedures, zodat een verdere groei, die nodig is voor het behalen van de doelstellingen van de Vlaamse regering, kan gerealiseerd worden.

Dit jaar zijn er in Vlaanderen 31 windturbines bijgekomen, met een extra geÔnstalleerd vermogen van 82 MW, wat het totaal vermogen aan windenergie in Vlaanderen op 1361 MW1 brengt. ďDit betekent dat Vlaanderen, ondanks de enorme inspanningen van de sector, de vooropgestelde doelstellingen voor 2020 niet haaltĒ, stelt Bart Bode, directeur van VWEA. Daarvoor zou er in de voorbije twee jaar immers minstens 100 MW meer moeten gebouwd zijn.

Elk jaar opnieuw tonen enquÍtes van de Vlaamse overheid (VEA, VREG) aan dat er in Vlaanderen een stevig draagvlak is voor windenergie. ďWe blijven echter kampen met een carrousel van aanslepende beroepsprocedures tegen verleende vergunningen, waardoor de realisatie van reeds vergunde windparken uitgesteld wordt. Daarnaast laten uitspraken in de beroepsprocedures veel te lang op zich wachten: dit moet binnen een termijn van 6 maanden kunnen.Ē

Het regeerakkoord voorziet een toename van geÔnstalleerd vermogen windenergie tot 2500 MW tegen 2030. Dit betekent dat de windenergiesector een bijkomend pakket van 1,5 miljard Euro zal investeren, wat de totale investeringen inzake windenergie in Vlaanderen op 3,3 miljard Euro zal brengen.
ďDe sector zet zich volop verder in om deze nieuwe doelstellingen te realiseren, maar heeft daarvoor nood aan een voorspelbaar kader dat tot meer investeringszekerheid leidtĒ, stelt VWEA.

Aangroei per provincie

In Oost-Vlaanderen kwam er dit jaar 38 MW bij, hoofdzakelijk langs de N49. In Limburg werd er 32 MW bijgebouwd, in industriegebied in Lommel en Ham. In de provincie Antwerpen werd er 12 MW bijgebouwd in Turnhout en Bornem, telkens in industriegebied. In West-Vlaanderen kan het nieuwe windpark in de Zeebrugse haven pas begin volgend jaar op het net worden aangesloten. In Vlaams-Brabant werd er in 2020 geen enkele nieuwe windturbine gebouwd.

Lees ook:

  • Bouw & Wonen Partners:
  • Recticel
  • Wienerberger
  • Credishop
  • Loxone
  • bouwinfo